DOGAĐANJA

Otvara se izložba Showpiece u Galeriji Galženica

Skupna izložba dizajnera i umjetnika

Gala Marija Vrbanić

petak, 13. listopada s početkom u 20 sati u Galeriji Galženica otvara se izložba naziva Showpiece s tematskim fokusom na konceptu showpiecea preuzetog iz modnog sustava. Smješten unutar modnog sistema, ovaj pojam označava odjevni predmet ambivalentnih karakteristika koji ne egzistira nužno kao nosivi i utjelovljeni odjevni predmet, već kao slika, ideja ili koncept te kao manipulativno marketinško sredstvo čime predmet dobiva višeznačnu funkciju.

Kao “izlog” suvremene mode showpiece modnom dizajneru omogućava proširene oblike izražavanja izvan granica nosivog i izvan komercijalnih standarda mode. Rubno pozicioniran unutar sustava mode, showpiece dokida mogućnost jasne kategorizacije, a kao komentar, kritika ili konceptualni odjevni predmet zahvaća područje izvan mode i modnih revija na kojima se primarno pojavljuje zbog čega se često legitimira unutar muzejskog i galerijskog konteksta. Kao manipulativna marketinška strategija koja dizajneru osigurava vidljivost u medijima, showpiece se kao slika vraća u sferu robne potrošnje kojoj se naizgled opire.

Gala Marija Vrbanić

Kustosice izložbe Lea Vene i Ivana Čuljak premještaju koncept showpicea iz jasnih okvira sustava mode, te ga direktno stvaraju i interpoliraju u izložbeni prostor Galerije. Zanima ih kako se ovaj koncept tumači unutar različitih praksi autora mlađe generacije koji djeluju na rubovima modnog sustava.

Modni dizajneri Lucija Mandekić i Marko Mišković pristupaju showpieceu kroz nematerijalnu konstrukciju odjevnog predmeta koji se realizira kao zvučna i olfaktivna instalacija. Dizajnerica Gala Marija Vrbanić u suradnji s redateljem Stašem Mlinarom i Legame studiom koncept showpiecea premješta u virtualnu stvarnost u kojoj, pomoću tehnologije snimanja 360 videa, proširuje njegovu interpretaciju u kontekstu vlastitog branda Price on Request.

Valerija Cerovec i Laura Barić

Fotografkinja Karla Jurić novim radovima ne dokumentira showpiece kao odjevni predmet čiji bi opstanak bio ovisan upravo o mediju fotografije. Umjesto toga pozicionira raznolika značenja tog engleskog pojma u kontekstu vlastitih fotografija. Dok modna dizajnerica i novomedijska umjetnica Valerija Cerovec donosi rad ESEJ: SHOWPIECE čija je osnovna ideja u suradnji s različitim umjetnicama mapirati koncept showpiecea u umjetničkim praksama.

Karla Jurić

Foto: PR
Objavljeno: 13.10.2017. u 09:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p