DOGAĐANJA

Otvara se privremeno stubište između Strossa i Parka Bele IV.

ACTOPOLIS ovog vikenda zadužen za umjetničke intervencije u Zagrebu
Umjetnička intervencija privremenog stubišta između Strossa i Parka Bele IV.  
subotu, 2. travnja 2016. u 12 sati otvorenjem privremene urbane intervencije POVEZIVANJE/CONNECTING i 3. tematskom šetnjom Seminara za hodače pod nazivom Poznati i nepoznati donjogradski prolazi i pasaži otvara se niz aktivnosti zagrebačkoga gradskog laboratorija u sklopu međunarodnog projekta ACTOPOLIS - Umjetnost djelovanja.

S privremenim postavom montažnog, tipskog stubišta uz povijesni bedem povezat će se Strossmayerovo šetališta i Park Bele IV. (Vranyczanyjeva poljana). Za ovu godinu najavljena je obnova Strossmayerovog šetališta pa se utoliko nastoji skrenuti pažnja na moguća poboljšanja javnog prostora otvaranjem pješačke komunikacije tamo gdje sad nedostaje. Testiranjem ideje premošćivanja zida, intervencija lansira ideju drugačijih odnosa i mogućnosti za grad. Veza koja je sad nevidljiva, na kratko postaje otvorena. U vremenu podizanja zidova jedan se premošćuje. Tema šetnje, koja slijedi nakon otvorenja stuba, povezana je s intervencijom premošćivanja, povezivanja i prolaza. Šetnja je otvorena za javnost i starta u 13 sati sa Strossmayerovog šetališta, a trajat će oko 1,5 sat.
 
Umjetnička intervencija privremenog stubišta između Strossa i Parka Bele IV.  
ACTOPOLIS je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Projekt je pokrenuo njemački Goethe-Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr s kustosicama Angelikom Fitz i Katjom Aßmann. U zagrebačkoj skupini umjetnika i aktivista sudjeluju Selma Banich, Nikola Bojić, Lightune.G (Bojan Gagić, Miodrag Gladović), Tonka Maleković i Saša Šimpraga, a kustosica projekta je arhitektica Ana Dana Beroš.
 
Umjetnička intervencija privremenog stubišta između Strossa i Parka Bele IV.  
Reagirirajući na migracije stanovništa iz Bliskoga istoka i Afrike te urbane transformacije s kojima je suočena današnja Europa, ACTOPOLIS-ov tim u Zagrebu posebno istražuje mogućnosti novih koncepcija urbanog građanstva koje su izvan kategorija nacionalnih država. "Radi li se u slučaju Zagreba uistinu o etničkoj homogenosti stanovništva gdje prema popisu stanovništa iz 2011. živi 93,14 posto Hrvata ili je riječ o obrambenoj društvenoj mimikriji? Kako će se Hrvatska, kao zemlja na vanjskoj granici Europske unije, nositi s priljevom izbjeglica?", pita kustosica Ana Dana Beroš. Pod naslovom Invisible Belonging - Nevidljivo pripadanje zagrebački kolektiv umjetnika pridonosi stvaranju građanske svijesti o inkluzivnoj urbanoj topografiji. Unutar ACTOPOLIS-a bit će zanimljivo vidjeti što iz pojedinih gradskih projekata, od jugo-istočne Turske do sjevero-zapadne Njemačke, a izvan lokalnog konteksta, možemo naučiti o području napetosti između stvaranja novih nacionalizama i života u multikulturnim društvima.
 
Umjetnička intervencija privremenog stubišta između Strossa i Parka Bele IV.   Saša Šimpraga
 
Za otvorenje zagrebačkoga gradskog laboratorija unutar međunarodnog projekta ACTOPLIS-a, 2. travnja u 12 sati zadužen je analitičar prostora, publicist i aktivist, Saša Šimpraga s radom Povezivanje - Connecting. Riječ je o urbanoj intervenciji koja će na mjestu gdje postoji mogućnost i potreba otvaranja pješačke komunikacije to privremeno omogućiti. Montažno, tipsko privremeno stubište bit će postavljeno uz povijesni bedem kako bi se otvorila komunikacija između Strossmayerova šetališta i Parka Bele IV. (Vranyczanyjeve poljane). Intervencija Povezivanje - Connecting izvodi se i u okviru šireg autorskog programa Saše Šimprage SEMINAR ZA HODAČE te u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD. Cilj je formiranje nove aktivističke grupe, koja paralelno s manje uobičajenim tematskim gradskim šetnjama, pokreće male i velike inicijative i lansira ideje za poboljšanje javnoga prostora, afirmaciju javnih dobara i podizanje kulture prostora, najavio je Šimpraga. 
 
bedem 
U Zagrebu povodom otvorenja urbanog laboratorija borave glavne kustosice Angelika Fitz i Katja Aßmann, te kustosi i umjetnici iz ostalih gradova partnera projekta ACTOPOLIS: kustosica Glykeria Stathopoulou (Atena), kustosica Danijela Dugandžić (Sarajevo), umjetnik Önder Özengi (Ankara), kustosica Mirjana Boba Stojadinović (Beograd), arhitekt i umjetnik Constantin Goagea (Bukurešt), kustosi I umjetnici Daniel Ladnar i Esther Pilkington (Oberhausen).

Zagrebački projekt Invisible Belonging - Nevidljivo pripadanje trajat će sve do rujna 2016.

Foto: Saša Šimpraga, PR

Objavljeno: 30.03.2016. u 09:58
Tagovi: Umjetnost, Zagreb

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p