DOGAĐANJA

Otvoren 13. Human Rights Film Festival

Četiri zapanjujuća djela pogledajte danas u kinu Europa

Otvoren 13. Human Rights Film Festival 
Trinaesto izdanje Human Rights Film Festivala jučer je, 7. prosinca, službeno otvoreno dokumentarnim filmom Sirijska ljubavna priča u prepunom kinu Europa. Projekciji filma nazočio je britanski nezavisni redatelj Sean McAllister i glavni akter Amer Daoud. Izbjeglička kriza je žarišna točka ovogodišnjeg HRFF-a, a danas su na rasporedu četiri sjajne priče koje morate pogledati.

Sirijska ljubavna priča, dokumentarni film nezavisnog britanskog redatelja Seana McAllistera, globalna priča koja puni svjetske naslovnice jučer je ispričana u prepunoj kino dvorani, a u prisustvu redatelja i glavnog aktera Amera Daouda koji je znatiželjnoj festivalskoj publici približio ljubavnu žar, bijes i očaj dugogodišnjeg životnog putovanja i borbe za normalnim životom. McAllister je kroz dramu jedne obitelji ukrštavao osobno i političko, a uz netipično rodno portretiranje prikazao je surove životne havarija koje razotkrivaju ljudsku snagu i ranjivost. Upravo je zato Human Rights Film Festivalu namjera da na velikom platnu predstavi pokretne slike s odloženim djelovanjem, nadodao je Milat, jer filmovi sami ne mogu, ili to tek vrlo rijetko uspiju, direktno intervenirati u stvarnost. Posebno sada kada su sva europska društva uljuljkana u oportunizmu učenog neznanja.
 
klub 
Na rasporedu drugog festivalskog dana nalaze se četiri zapanjujuća djela koja morate pogledati. Program počinje u 16 sati dokumentarnim filmom Kenedi se vraća kući, kultnog redatelja Želimira Žilnika. Fokus filma je na položaju Roma kao najugroženije populacije koja je tijekom 2002. godine grubom i nehumanom akcijom nakon odlaska u Europu vraćena u Srbiju.

U 18 sati prikazat će se dokumentarni film Događaj, redatelja Sergeja Loznice. Šokantan tempo Gorbačovljevih reformi i njegov odlazak na odmor komunistički tvrdolinijaši iskoristili su za organiziranje puča 1991. Gorbačov je uhićen, TV i radio su, umjesto programa emitirali isključivo Labuđe jezero. Koristeći samo crno-bijele arhivske snimke, bez i jednog eksplicitnog komentara Loznica tom događaju daje svu slobodu. Prosvjednici strasno lutaju starim imperijalnim trgovima Lenjingrada, ljetnom suncu živo se fućka za takve tričarije, rađaju se narodni napjevi, tračevi poprimaju razmjere Godzillinih rušilačkih pohoda. Film je bio dio službene selekcije na svim važnim svjetskim festivalima, kao što su Venice Film Festival, Toronto International Film Festival te Leipzig Film Festival.
 
 
U 20 sati nemojte propustiti igrani film Klub, čileanskog majstora Pabla Larraina koji je osvojio Srebrnog medvjeda na Berlin International Film Festivalu te je bio nominiran za Zlatnog medvjeda. Pablo Larrain se ovoga puta okrenuo katoličkoj Crkvi, odnosno onome što je od nje u Čileu (i ne samo Čileu) preostalo. Mrzovoljno je to humorističan i duboko svetogrdan portret četiriju sjedokosih svećenika protjeranih zbog bludnih i drugih grijeha iz aktivne službe u azil koji je bliži stvarnosti obitelji Soprano nego ičemu što bi Vatikan službeno priznao.

Drugi festivalski dan završit će se inteligentnim uvidom u život alžirske čistačice koja se bori podići dvije kćeri u suvremenoj Francuskoj, redatelja Philippea Faucona. Glavna junakinja, sredovječna Fatima stanovnica je Lyona. Prije mnogo godina emigrirala je da bi se pridružila mužu od kojega se u međuvremenu razvela. Ona praktički čitav dan radi kao čistačica u bogatim građanskim kućama i lokalnoj tvornici, nadajući se da će njezine dvije kćeri imati bolji život. Starija, Nesrine, gorljivo se posvećuje studiju medicine, i u svakom je trenutku na rubu loma. Mlađa, Souad, odvratno je tipični tinejdžer koja mrzi majčin nedostatak obrazovanja i nemogućnost da bar francuski nauči dovoljno dobro da može participirati na roditeljskim sastancima. Fatima je na programu u 22 sata.
 
 
Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti tema o ljudskim pravima u mediju filma. HRFF promovira otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora, a organizira ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK, dok je riječki program realiziran u suradnji s udrugom Filmaktiv. Festival će se održati do 13. prosinca u zagrebačkom kinu Europa te od 10. do 13. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sve projekcije 13. Human Rights Film Festivala je besplatan, a ulaznice nije potrebno rezervirati.

Više informacija o 13. HRFF-u, kao i raspored filmskih projekcija, možete saznati na internetskoj i Facebook stranici.

 
Foto: Mladen Pobi
Objavljeno: 08.12.2015. u 14:55
Tagovi: film, kino Europa

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p