DOGAĐANJA

Ovaj tjedan rezervirajte za balet 'Tri sestre'

Premijera baleta 'Tri sestre' u Teatru &TD
tri sestre
A
ko ste raspoloženi za injekciju kulture, moglo bi vas zanimati kako će se premijera baleta Tri sestre redateljsko-dramaturškog dvojca Manojlović/Đula održati u četvrtak, 23. veljače u 20 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD (ulaz je s pozivnicom), dok je reprizna izvedba na rasporedu 24. veljače.


Inspiriran istoimenom dramskom uspješnicom A.P. Čehova cijeli je balet izgrađen na pauzama imanentnim Čehovljevoj dramaturgiji. U svom eseju o Čehovu, Raymond Williams Čehovljeve je likove okarakterizirao kao “generaciju koja čitavu noć sjedi i raspravlja o potrebi za revolucijom pa je sutradan ujutro preumorna da bi išta napravila, makar to bilo vezano uz vlastite trenutačne probleme". Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta, pojasnila je redateljica Natalija Manojlović.

tri sestre
Deverbalizacija teksta drame s trima plesačicama, pokušaj je prijenosa atmosfere u kojoj ta nesposobnost djelovanja postaje radnjom drame. Alate za uprizorenje nedogađajnosti tražimo u redukciji ili eliminaciji govora, fizikalizirajući nemogućnost promjene kroz istraživanje ograničenih (po)kretanja ostarjelog tijela.

Dramske situacije suprotstavljene su dinamici žuđenoga života koji bi podrazumijevao događaj, ali koji u dramskom tekstu ostaje prisutan tek kao budućnosna projekcija, kao neostvareni san, kao zamišljaj i iluzija. Sestre zapravo uživaju u samoj žudnji za promjenom, jer su prekrhke da bi promjenu pokrenule, dodala je Manojlović.

tri sestre

Foto: PR
Objavljeno: 20.02.2017. u 09:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p