DOGAĐANJA

Performans koji u sklopu Noći muzeja morate posjetiti

'Pucanj u prazno?' - Mia Orsag i Martina Miholić
pucanj u prazno 
Polazeći od citata ‘’Umjetnik je životinja za odstrel’’ za galeriju PM, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Mia Orsag i Martina Miholić su osmislile specific performans pod nazivom Pucanj u prazno?.

Prostor zagrebačke galerije PM, točnije prostor ispod kupole Doma hrvatskih likovnih umjetnika, popularno Džamije, ispunit će s petstotinjak balona napunjenih helijem. Na svakom balonu ispisat će ime jednog, živućeg hrvatskog umjetnika, a temeljem prijedloga koje će zaprimati od strane javnosti, putem Facebooka. Posjetitelji će u PM-u moći pucanjem iz airsoft puške odstreljivati svoje umjetnike.
 
PUCANJ U PRAZNO? - Mia Orsag i Martina Miholić 
"Ovakvim procesom proučavamo odnos kustosa i umjetnika te njihovih pozicija - pozicija moći i nemoći", pojašnjavaju autorice. 
 
Martina Miholić i Mia Orsag su vizualne umjetnice i voditeljice galerija HDLU/kustosice.

"Iako formalno nismo kustosice, često bivamo tako nazivane. Sasvim svjesne problema sukoba interesa te činjenice da smo zaposlenice HDLU-a, a istodobno umjetnice i kustosice, lansiramo provokaciju koja pojačava smisao koncepta; dvije žene pucaju i pozivaju na pucanj po umjetniku, iz kustoskog aspekta ali i umjetničkog", ističu umjetnice.
 
PUCANJ U PRAZNO? - Mia Orsag i Martina Miholić 
Čitav postav pomalo će asocirati na ambijent zabavnog parka.

"Oslanjajući se na teoriju o kulturi spektakla projekt će paralelno postavljati pitanja o funkciji umjetničkih prostora i prostora umjetnosti same, te ulozi umjetnosti u kulturi zabave, ali i kulture zabave i spektakla u umjetnosti", kažu Mia i Martina.

Cilj projekta je problematizirati odnos kustos-umjetnik i propitati svrhu umjetnosti unutar okvira vremena. Dodatno, postavlja se pitanje odnosa umjetnosti i bitaka/bića, kao i pitanje koliko je samoodrživost u skladu odnosno u koliziji s umjetničkim stvaralaštvom.
 
PUCANJ U PRAZNO? - Mia Orsag i Martina Miholić 
Program je planiran za 29. siječnja 2016., a održat će se kao program HDLU u sklopu Noći Muzeja. Zbog ograničenih kapaciteta, svoje sudjelovanje je potrebno potvrditi najkasnije do četvrtka, 28. siječnja do 12h, na e-mail: pucanjuprazno.pm@gmail.com.
 
PUCANJ U PRAZNO? - Mia Orsag i Martina Miholić   
Foto: Martina Kenji
Objavljeno: 14.01.2016. u 15:00
Tagovi: Umjetnost

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p