DOGAĐANJA

Pisac kojem su pjesme posvetili Mick Jagger i John Lennon stiže u HNK

Poznati pisac, povjesničar i aktivist Tariq Ali novi je gost Filozofskog teatra

tariq ali 
Nepisano je pravilo da morate odabrati između Rolling Stonesa ili Beatlesa, ne može i jedno i drugo. Najnoviji gost Filozofskog teatra, poznati britansko-pakistanski pisac, povjesničar i aktivist Tariq Ali, nije imao tu dilemu, budući da su mu i Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovim neumornim aktivizmom i borbom za bolji svijet, posvetili pjesme Street Fighting Man i Power to the People.

Ono što povezuje prvu gošću nove sezone Filozofskog teatra, proslavljenu glumicu Vanessu Redgrave, i najnovijega gosta koji će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu nastupiti u petak, 27. studenog u 19.30 sati jest to da su zajedno, rukom pod ruku, na londonskim ulicama prosvjedovali protiv rata u Vijetnamu.

Tariq Ali, rodom iz Pakistana, studirao je političke znanosti, filozofiju i ekonomiju na Sveučilištu u Oxfordu, a osim po oštrim i kritičkim javnim stavovima, bilo da se radi o grčkoj krizi ili vojnim intervencijama SAD-a, aktivan je i kao urednik kultnog časopisa New Left Review i izdavačke kuće Verso. Objavio je više od tridesetak knjiga, od kojih su na hrvatski prevedene Sukob fundamentalizama (2010.) i Obamin sindrom (2011.), u Srbiji je izašla serija romana tzv. islamski kvintet,a nedavno je u izdanju sarajevskoga MESS-a izašao i Tariqov dramski tekst Nove pustolovine Don Quijotea.

Tariq Ali poznat je i rado viđen gost u Hrvatskoj, dobro upućen u prilike na Balkanu, u posljednjih nekoliko godina gostovao je u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Podgorici, a proveo je čak i mjesec dana na otoku Visu gdje je pisao scenarij za film koji čeka hollywoodsko uprizorenje.

Nakon nekoliko godina izbivanja, Tariq Ali se ponovno vraća u Zagreb, ali ovaj put u ulozi dramskoga pisca, pa će okosnica Filozofskog teatra biti upravo njegov Don Quijote. Uz izvedbu odabranih odlomaka iz Tariqove drame, hrvatska će publika premijerno imati priliku čuti i zamisliti što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.

U razgovoru s domaćinom i voditeljem Filozofskog teatra filozofom Srećkom Horvatom, Tariq Ali će se osvrnuti kako na svoj najnoviji dramski tekst, tako i na recentne fenomene, od eurokrize do uspjeha Jeremyja Corbina.
Objavljeno: 10.11.2015. u 10:45
Tagovi: HNK

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p