DOGAĐANJA

PREDSTAVLJAMO: DIZAJNERE DUBROVNIK FASHION WEEKA

MODNA ELITA NA TJEDNU MODE U DUBROVNIKU
-->--> -->

 

Mastori & Motwary

Filep Motwary and Maria Mastori zanimljiv su dvojac iz Grčke. Maria Mastori rođena je u Ateni, a najpoznatija je po nakitu koji već dugi niz godina izrađuje. Filep Motwary najprije je radio kao stilist u grčkom izdanju L'Officiel, pa biva zaposlen u Couture House Loukia kao asistent dizajnera. Kasnije je otišao u Pariz gdje je proveo godinu dana kod Johna Galliana, Diora i Chloe. Od 2005. Filep i Maria udružili su snage i postali prepoznatljivi pod imenom MASTORI*MOTWARY STUDIO. Njihova zadnja kolekcija spoj je mađarske povijesti s početka 20. stoljeća a prikazali su je na zanimljiv način, u filmiću. 

 

„Maria i ja smo dva dizajnera koji rade kao jedan, prateći svoje instinkte i srce. Uvijek kad radimo suprotno, kolekcija ispadne osrednja, barem mi to tako vidimo." izjavio je Filep Motwary.


Mastori & Motwary


Derek Lawlor

Derek Lawlor svoje umijeće pletenja prikazao je u izlaganju na Central St Martinu s kolekcijom za jesen/zimu 2009. Kolekcija haljina s bogato ukrašenim detaljima, opisana je kao „fenomenalno pletivo" i dobila je samo dobre kritike i pohvale. Inspiriran japanskim oklopima, Derek koristi čipkastu traku koju kombinira sa trakom od voska i pritom radi skulpturalne oblike na haljinama od kašmira. Michiko Koshino, Alex Gore Browne i Japer Gardiva dizajneri su kod kojih je Derek usavršio svoju vještinu i postao jedan od najzanimljivijih mladih dizajnera koji su završili Central St Martin.

Derek Lawlor

Asia Wysoczynska

„Želim raditi inovativno i odjeću koja će odudarati! Meni dizajn i odjeća nisu samo sašiveni komadi tkanine, već objekti koje njihovi vlasnici cijene. Volim se igrati krojevima i volumenom, bogatstvom tkanina i jednostavnošću dizajna koji u konačnici daju neočekivane rezultate.  To je esencija mog stila. Unikatne kombinacije tkanina koje su totalno drugačije strukture, pokazuju raznolikost. Kroj naglašava skulpturalnu kvalitetu i ljepotu oblika. Ne pretjerujem s paletom boja, jer fokus želim staviti na skulpture i volumen." o svom je radu rekla Asia Wysoczynska.

Asia Wysoczynska

Carta e Costura

Carta e Costura je milanski brend koji je postao poznat zahvaljujući pobjedi na modnom natjecanju koje organizira talijanski Vogue kako bi promovirao nove dizajnere. Upravo ta pobjeda omogućila je brendu da ih se danas prezentira kao jedne od najjačih talijanskih brendova. Poznati po luksuzu i eleganciji, kombiniraju couture i dramatične komade sa svakodnevno nosivom odjećom. Alessandra Carta, kreativna snaga brenda, danas dizajnira sa Stefanom Fornarijem, koji je godinama radio kao kostimograf.  

Carta e Costura

Jakub Polanka

Češki dizajner Jakub Polanka opisan je kao dizajner kojeg je modna industrija čekala da se pojavi! Finalist „Mango Fashion Award" natjecanja iz 2008. i pobjednik „AFA Fashion Festival KontaktAward" natjecanja u Beču, Polanka je pokrenuo svoj vlastiti brend.  Futuristični volumen Garetha Pugha i umjetničke karakteristike Alexander McQueena, Polanka spaja na jedinstven način i prikazuje dramatične siluete i oblike. Zbog iskustva u kostimografiji, pomislili bi da će njegove kreacije biti preteatralne, no one to nisu. Namijenjene su modnim individualcima koji se ne boje eksperimentirati modom.

Jakub Polanka

Maryam Kordbacheh

„Odjeću vidim kao trodimenzionalne objekte. Sama izrađujem i otkrivam svoje kalupe. Eksperimentiranje, rješavanje problema i istraživanje su mi najbitniji za moj dizajn. Kreacije su studija tehnike i forme, u kojoj izrada igra najbitniju ulogu. Usprkos kompliciranim idejama, moj rad je spoj eksperimentalne i nosive odjeće, spoj između snova i realnosti." poručila je Maryam. 

 

Maryam Kordbacheh

Nakkna

Nakkna je švedski brend koji su osnovala tri dizajnera Claes Berkes, Ella Soccorsi i Camilla Sundin. Trojac je bio na listi top studenata u renomiranoj Beckman školi dizajna. Dvije godine nakon diplome, 2003. osnovali su tvrtku u Stockholmu. Nakkna stil je avangardan ali istovremeno i nosiv. Siluete su dobro prepoznatljive po volumeniziranim oblicima. Od osnivanja brenda, trojac je osvojio mnogobrojne nagrade, od kojih je jedna i Elle Magazine Best Newcomer Award.

Nakkna

MINNAPALMQVIST

„Na modu gledam kao na poseban svijet. Moje rad u modi je jedan volim-mrzim odnos. No bez tih osjećaja, ne bi imala zašto i protiv čega raditi!" izjavila je Minna Palmqvist.

Dizajnerica iz Finske, diplomirala je 2007. godine i svojom kolekcijom „Intimately Social" je pridobila samo dobre kritike kako u Finskoj tako i internacionalno. 2009. je izlagala na Berlinskom tjednu mode. MINNAPALMQVIST ne radi po sezonama, već radi duže projekte poput „Intimately Social" koji će publika imati prilike vidjeti na Dubrovnik Fashion Weeku.

MINNAPALMQVIST

Anna Aichinger

„Izrađujem odjeću za žene s ambicijama, koje se ne boje uzeti život u svoje ruke i osvojiti svijet sa talentom, predanošću i stilom!"

Ovim je riječima mlada dizajnerica iz Austrije opisala svoju modnu marku. U Parizu izlaže svoje kolekcije na renomiranim showroomovima od 2006. Izrađuje kreacije koje su karakteristične po istančanom i sofisticiranom stilu, a veliku važnost daje oblicima i krojevima. Sve kreacije imaju prigušenu dozu seksepila, a cilj im je naglasiti osobnost i eleganciju žene. Anna Aichinger izbaci dvije kolekcije godišnje, zimsku i ljetnu, a prezentira ih i na Pariškom tjednu mode.

Anna Aichinger

-->--> -->

Emilia Bajramova

Emilia je dizajnerica ženske odjeće specijalizirana za pletivo. Nakon što je diplomirala na London College of Fashion, Emilia se odlučila fokusirati na pletivo i tako proširiti svoje vještine ručnog i strojnog pletenja. Njezina kolekcija  „Prozac Nation" projekt je od devet ručno pletenih haljina koje odašilju faze kroz koje je dizajnerica prolazila kad je patila od depresije.  

Ana Bacinger

Objavljeno: 26.06.2009. u 16:08

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p