DOGAĐANJA

Preporuka redakcije: No Logo Opera(tion)

Predstava koja spaja točke naizgled nespojivih krajnosti

Bliži se premijera predstave No Logo Opera(tion) o kojoj se posljednjih nekoliko dana puno piše. Publika će ju prvi put imati prilike vidjeti 11. travnja u varaždinskom HNK gdje će idućeg dana biti i reprizna izvedba. Nakon grada u kojem je u posljednjih mjesec i pol predstava nastajala, 15. travnja ugostit će ih u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo u sklopu Queer Sezone 2014. Sljedeća postaja ovog hrvatsko-njemačkog ansambla je u svibnju u Mülheimu u Njemačkoj, a tad kreću južno, prema Splitu. Za splitsku publiku No Logo Opera(tion) će izvesti 19. lipnja na IKS Festivalu.

Još uvijek u procesu stvaranja, ansambl suvremenih plesača, opernih pjevača, glumaca i gudačkog kvarteta slijedi tragove odjevnih predmeta i ljudi u globaliziranim podzemljima, ničijoj zemlji i gradovima duhova jugoistočne Europe. 'Pronalazimo dodirne točke naizgled nespojivih krajnosti - balkanski supermodeli, bivši zaposlenici nekadašnjih industrijskih tekstilnih giganta, transvestiti na poslijeratnom partiju u podzemnom skloništu, posrnuli buntovni anđeli sa slike Pietera Brueghela starijeg te konačno i vojska bezimenih koji su svoj identitet izgubili na pragu 21. stoljeća', opisao nam je u kratko tematiku predstave scenarist Fabian Lettow. On i Mirjam Schmuck te Sanja Tropp Frühwald iz umjetničke organizacije VRUM potpisuju koncept, režiju i koreografiju No Logo Opera(tion). 

U jednoj od najrazvijenijih regija Hrvatske, na rubnom dijelu baroknog Varaždina, stoje pogoni nekadašnjeg industrijskog giganta Varteksa. I dok preostale zaposlenice pokušavaju dostići zadanu normu kako bi zaradile plaću koja tek da premašuje minimalnu, produkti njihova rada prodaju se pod imenom jakih modnih brandova, gdje cijena jednog artikla premašuje cijenu njihova cjelomjesečna rada. S druge strane, konkurenti 'Varteksima' Jugoistočne Europe su sweatshopovi na Dalekom Istoku čiji proizvodi preplavljuju tržišta kroz globalne modne lance i brandove koji su zaštitni simboli mladih, urbanih i modernih.  

Sanja Frühwald, umjetnička voditeljica VRUMA te Mirjam Schmuck i Fabian Lettow iz kainkollektiva, između ostalog, inspirirani su knjigom američke novinarke Naomi Klein 'No Logo' u kojoj autorica opisuje tamnu stranu blistave vanjštine naše kulture brandova i ispraznost logotipova. Klein poručuje: 'Možda se na površini još ništa ne primjećuje, ali podzemlje je već u plamenu'. Šaroliki ansambl sačinjen od hrvatskih i njemačkih umjetnika prividno će spojiti krajnosti vremena i prostora, dati imena i glasove bezimenima i ušutkanima koji stoje u pozadini europskog tržišta razmjene robe i ljudi.

Ulaznice za varaždinske izvedbe u prodaji su na blagajni kazališta po cijeni od 50 kuna.

  

koncept, režija, koreografija: Sanja Tropp Frühwald, Mirjam Schmuck, Fabian Lettow

izvedba: Bruno Isaković, Ana Mrak, Till Frühwald, Florian Lauss, Kerstin Pohle, Jasmina Bojić, Sara Parađiković, Katarina Kutnar/Kristina Mrčela, Paola Bralić

tekstovi: Fabian Lettow

originalna glazba: Damir Šimunović

scena i kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin

asistentica kostimografije: Ana Fucijaš

grafički dizajn i asistentica scenografije: Maja Patafta

video projekcije i grafički dizajn: Dragan Đokić

fotografija: Petar Borovec

produkcija: Kirsten Möller

asistentica produkcije: Ina Sladić

 

photos: Petar Borovec

 

Objavljeno: 01.04.2014. u 17:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p