DOGAĐANJA

Projekt koji će zainteresirati ljubitelje domaće književnosti

Postanite jedan od likova Marije Jurić Zagorke

Larp Astra

Smatrate li se ljubiteljem lika i djela jedne od najboljih hrvatskih književnica, Marije Jurić Zagorke, sigurni smo da ste se nemali broj puta poželjeli naći u cipelicama famozne Nere, lutajući misterioznim kamenim ulicama Gornjeg Grada ili ste pak maštali o tome da vas spasi netko poput Divljana.

Što biste napravili kada bismo vam rekli da je ovakav scenarij čak i moguć? Štoviše, odigran je već u listopadu 2014. godine, s velikim uspjehom. Naime, u petak, 30. siječnja u 19 sati u klubu Booksa predstavljen je pervazivni larp Astra, dvanaestodnevna 'književno-špijunska' igra u kojoj su posjetitelji imali priliku saznati kako se životi slavnih pisaca mogu iskoristiti kao temelj za špijunski lov na blago, kako dvadesetak ljudi može naučiti štošta zanimljivo o liku i djelu troje spomenutih autora te zavoljeti povijesne romane kroz interaktivnu igru uloga.
 
Larp Astra 
Larp Astra
Kako je točno došlo do ove ideje o organiziranju igara alternativne stvarnosti, ispričale su nam organizatorice i voditeljice larpa Astra, spisateljice Ivana Delač i Vesna Kurilić:

"Začetak ideje o larpu 'Astra' dogodio se nakon što smo sudjelovale u larpu "Izgon", koji je trajao trideset dana i koristio slične mehanike. Taj nam se način igre učinio idealnim za edukacijske svrhe, a nakon što smo istražile povijest ARG-a (Alternate Reality Game), odlučile smo i same pokušati organizirati nešto takvo. Mariju Jurić Zagorku, Ivanu Brlić Mažuranić i Antuna Branka Šimića smo odabrale zato što obje volimo njihova djela, a posebno smo željele naglasak staviti na Zagorku, zbog njene višestruke uloge i značaja u hrvatskoj kulturi, od spisateljskog i novinarskog rada do feminizma i političke djelatnosti."
 
Larp Astra  
Larp Astra 
Larp Astra 
M.M.
Foto: Larp
Objavljeno: 05.02.2015. u 16:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p