DOGAĐANJA

Prosinac u Istru donosi sajam knjige

22. Sa(n)jam knjige u Istri
sajam knjige u istri
22
. Sa(n)jam knjige u Istri će se održati od 1. do 11. prosinca 2016. godine u Puli. Slojevit program bavit će se dvjema velikim temama. Središnja tema Transatlantik – spaja Europu i Južnu Ameriku i predstavlja suvremenu portugalsku i brazilsku književnost, a regionalni program Ljubljana bere – suvremenu literarnu i umjetničku scenu grada Ljubljane. Autor viuzalnog identiteta nagrađivani je pulski umjetnik, Mauricio Ferlin.


Sajam prvi put u Hrvatsku dovodi sirijskog pjesnika Adonisa, jednog od najvećih pjesnika današnjice i više godina favorita za Nobelovu nagradu. Adonis će svečano otvoriti Sajam i u programu Istočno pitanje govoriti o svojoj knjizi Zrcalo sna. Istočno pitanje novi je program Sajma i u njemu će se predstaviti i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish. Program Transatlantik predvodi angolski pisac José Eduardo Agualusa. Predstavit će hrvatski prijevod knjige Opća teorija zaborava s kojom je ove godine bio u finalu eminentne nagrade Booker. Glavna selektorica, poznata prevoditeljica s portugalskog Tanja Tarbuk u Pulu dovodi niz izvrsnih portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca, među kojima su: portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, literarni hit-maker José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac i profesor João Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iz favela São Paula. Hrvatski književnici i znanstvenici, također, su dio glavne teme. Tomica Bajsić, Tatjana Peruško, Dean Trdak, Tahir Mujičić, Predrag Lucić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i Robert Mlinarec raspravljat će na okruglim stolovima: Transatlantik, Iza horizonta i Lisabon viđen očima pisca te kroz zapise Antonia Tabucchija i poeziju velikog čileanskog pjesnika Nicanora Parra.

sajam knjige u istri
Ljubljana bere / Ljubljana čita najambiciozniji je regionalni program koji je Pula ikada imala, a zahvaljujući velikoj podršci Grada Ljubljane i selektorici ovog programa Renati Zamidi. Književnike predvode: miljenik pulske publike Goran Vojnović, Mojca Kumedrej, ovogodišnja dobitnica nagrade Kočićevo pero, tamna diva slovenske poezije i šansone Svetlana Makarovič i poznata književnica i antropologinja Svetlana Slapšak. Predstavit će se i nova imena slovenske književnosti: Agata Tomažič, Maja Gal Štromar i Sebastijan Pregelj. Emotivno poseban, zasigurno će biti hommage velikim slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu.

U Noći pulskih galerija (s okusom Ljubljane) izlagat će kultna slovenska slikarica Metka Krašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler i Hana Stupica. Program Ljubljana bere započinje predstavljanjem knjige Boštjana Videmšeka Na begu koja se naslanja na prošlogodišnju temu Otok-geto-azil. Zoran Predin predstavlja se na sajmu knjigom Druga žena u haremu i solo koncertom. A uvijek zanimljivi i provokativni Laibach održat će glazbeni performans i postaviti izložbu Laibach Kunst Maschine.

Često domaći autori premijerno nastupaju s novim naslovima na pulskom Sajmu. Ove godine ističe se Tatjana Gromača, jer nastupa nakon višegodišnje stanke od javnih nastupa, a tu su i: Slađana Bukovac, Marinko Koščec, Amir Alagić, Evelina Rudan, Davor Mandić, Senko Karuza, Kristijan Novak. Hrvatske premijere u Puli imat će i Miljenko Jergović te Vladislav Bajac.

Prije desetak godina Sajam je imao temu Moć žene i književno stvaralaštvo i ponovno se toj temi vraća s velikim brojem autorica. U Pulu se nakon dugo godina vraća Slavenka Drakulić s najnovijom knjigom Milena Einstein, teorija tuge, a iznimno se ističe dolazak kontroverzne španjolske spisateljice, feministkinje i aktivistice Lucíe Etxebarríe, a bit će tu i poznata hrvatska blogerica Boba Đuderija.

sajam knjige u istri
Program čine i alternativna sajamska Pop lektira za srednjoškolce, koju vode dvojac Kruno Lokotar i Emir Imamović i u kojem sudjeluju Boba Đuderija, Goran Vojnović, Marko Pogačar, Davor Mandić i Nenad Stipanić i uzbudljiva nova čitanja i razgovori u programu I klasike ubijaju zar ne?, (razgovori o Andriću i Krleži). Održat će se i Festival u festivalu: Književna karika Lit Link. Za optimalan književni efekt tu su i sajamski popratni programi: izložbe, koncerti, a po prvi put i Kviziranje s autorima – literarni pub-kviz, Bossa Banda i Marco Antonio da Costa Trio zasvirat će i zapjevati bossa novu u Noći Brazila.

Na Sajmu su još i Danijel Žeželj, Krešimir Bagić, William Graves, Ivica Ivanišević, Ante Tomić, Boris Dežulović, Krešimir Nemec, Vlaho Bogišić, Branko Kukić i Ivica Buljan, a na Doručku će nastupiti i najnagrađivaniji autor u ovoj godini - Slobodan Šnajder. Kao predstavljači i sudionici okruglih stolova sudjelovat će: Aljoša Pužar, Bora Ćosić, Zdravko Zima, Sinan Gudžević, Boris Beck, Josip Osti, Delimir Rešicki, Olja Savičević Ivančević, Kruno Lokotar, Emir Imamović, Milan Rakovac, Zoran Ferić, Dario Marušić, Marina Vujčić, Milana Vlaović, Sandi Blagonić, Miroslav Bertoša, Robert Perišić. Prvi put na Sajmu nastupit će glumci Livijo Badurina i Radko Polič.

Cjelokupni program možete naći na službenim stranicama.

Foto: PR
Objavljeno: 09.11.2016. u 12:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p