DOGAĐANJA

Prvi puta u Hrvatskoj Hamleta igra žena!

Hamlet - ime ti je žena

 
Jedinstveni kazališni festival Midsummer Scene koji se održava na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac u sezoni 2016. predstavlja glasovitu Shakespearovu tragediju Hamlet u režiji Helen Tennison. Festival je pokrenut 2014. godine kada se obilježavala 450. obljetnica autorovog rođenja, dok se treće festivalsko izdanje ponovno dotiče Shakespearea, ovoga puta 400. obljetnice dramatičarove smrti.

Veliku obljetnicu obilježavamo jednim od Shakespeareovih najvećih djela, a glavnu ulogu nosi glumica Helen Millar koja je prošle godine na Lovrijencu utjelovila ulogu Olivije u Na Tri kralja. Izborom glumice za ulogu Hamleta

Na obrnut način dotičeu se klasične engleske kazališne tradicije prema kojoj su sve uloge morali igrati muškarci, ali i upozoravaju na veliki nesrazmjer u odnosu velikih klasičnih muških i ženskih uloga, tema spolne ravnopravnosti je, osim rasne ravnopravnosti, jedna od najvećih tema kojima se trenutačno bavi britansko kazalište. Ovim izborom dodiruju se i suvremene rasprave o takozvanoj fluidnosti spola uz svijest da su poviješću vladali mahom muškarci. Hamlet u viziji Helen Tennison je žena koja je počela živjeti kao muškarac jer je to način na koji može naslijediti krunu. Ženski Hamlet sve odnose među likovima stavlja u novi kontekst i baca drukčije svjetlo na pitanja koja postavlja ova drama.

Ovogodišnji Hamlet na Lovrijencu tako propituje život kroz drukčiju, žensku, prizmu i priprema se posebno za Lovrijenac, a najvažnija je činjenica da će ovoga ljeta Hamleta u Hrvatskoj prvi puta na jednoj velikoj pozornici zaigrati glumica.

Midsummer Scene je ljetni festival koji već sada ima tendenciju postati tradicionalan, a radi se o platformi za buduće slične međunarodne umjetničke koncepte i suradnje. Ovo je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey -Tongued Theatre Productions London.
 
 
Foto: PR
Objavljeno: 13.04.2016. u 11:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p