DOGAĐANJA

Retrospektiva Orsona Wellesa na 13. ZFF-u

ZFF obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja

orson welles 
Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU (18.11. – 16.12.), Zagreb Film Festival obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Retrospektiva uključuje nekoliko Wellesovih ostvarenja, film u kojem je ostvario manju, ali pamtljivu ulogu te TV emisiju snimljenu tijekom njegovog boravka u Zagrebu, dok je izložbom obuhvaćena dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj i sudjelovanja u našem kulturnom krugu.

Program uključuje filmove koje Welles režijski potpisuje: Stranac iz 1946., jedini njegov film koji je doživio značajniji uspjeh na kino-blagajnama te Proces (1963.), atmosferično ostvarenje hvaljeno zbog izuzetne kamere i sugestivne scenografije. Potonji je film sniman, među ostalim, na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kojih je najambicioznija bila ona na Zagrebačkom velesajmu gdje je napravljen velebni ured Jozefa K. U sklopu retrospektive prikazuje se i Tajna Nikole Tesle (1980.) Krste Papića u kojem je Welles odigrao kratku, ali pamtljivu ulogu američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera. Kao posebnu poslasticu za TV nostalgičare, selektor Daniel Rafaelić u program je uvrstio emisiju TVZ 3, 2, 1... Kreni! (1979.). U isječku koji je bio izbačen iz objavljene verzije, Welles govori o jednoj od najvećih tajni povijesti filma – riječi rosebud, koju građanin Kane u istoimenom filmu izgovara na samrti.
 
   
Osim filmskog programa, Wellesov jubilej bit će za vrijeme ZFF-a obilježen izložbom 100 godina Wellesa u Gliptoteci HAZU (18.11. – 16.12.). Na njoj će se pokazati dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj: za vrijeme snimanja Austerlitza Abela Gancea, filmova Proces ili Dubina, na premijeri Bitke na Neretvi u Sarajevu, ili za vrijeme susreta s predsjednikom Titom na Brdu kraj Kranja. Izložbu prati katalog u koji su uvršteni najvažniji Wellesovi intervjui u našim medijima. Kako je riječ o redatelju koji je poznat kao multimedijalni eksperimentator, izložba pokazuje i radove hrvatskih umjetnika, povezane na neki način s Wellesovim opusom: Danka Friščića, Luke Hrgovića, Željka Kipkea, Božice Dee Matasić, Antuna Borisa Švaljeka i Mije Vesovića. Autor likovnog dijela izložbe je Feđa Gavrilović, a filmsko-povijesnog Daniel Rafaelić.
 
jeanne moreau 
Foto: PR
Objavljeno: 05.11.2015. u 16:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p