DOGAĐANJA

Rijeka se sprema za prvi Sajam filma

Kino-pretpremijeru imat će nagrađivani 'Zvizdan'
dheepan 
 
Rijeci se od 16. do 18. rujna održava Sajam filma, prvo javno događanje u organizaciji lani osnovane Hrvatske mreža neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), kojoj se kao organizatori Sajma pridružuju i Hrvatski audiovizualni centar te domaćin, Art-kino Croatia. 

Povod Sajmu je prva godišnja skupština Kino mreže koju je u studenom 2014. osnovalo 27 kinoprikazivača iz 24 hrvatska grada, kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te općenito utjecali na razvoj filmske kulture u Hrvatskoj. Tako je i namjera Sajma filma, koji će posjetiti brojni filmski profesionalci, kinoprikazivači, distributeri i producenti, utjecati na izgradnju platforme za prijenos informacija, znanja i vještina predstavnicima neovisnih hrvatskih kina. Program koji ih očekuje sastoji se od okruglih stolova, tribina, radionica i susreta jedan na jedan.

Dio će programa biti otvoren i za širu publiku, pa će u Art-kinu Croatia Riječani i njihovi gosti 16. rujna u 20.00 sati pretpremijerno gledati Zvizdana redatelja Dalibora Matanića, hrvatskog kandidata za Oscara i europskog Oscara, koji među sjajnim uspjesima već broji i nagradu na filmskom festivalu u Cannesu u programu Un Certain Regard, zatim Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatne Arene za režiju, glavnu žensku ulogu, žensku i mušku sporednu ulogu te kostimografiju, Oktavijana i nagradu CICAE na Sarajevo Film Festivalu. Pretpremijeri će nazočiti glumačka ekipa filma, te producentica Ankica Jurić Tilić koja, najavljujući dolazak u Rijeku, navodi kako je izuzetno sretna što je prva hrvatska premijera planirana upravo u riječkom Art-kinu Croatia.
 
zvizdan 
Za javnost će dan kasnije, u 21.00 sat, premijerno biti prikazan i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, Dheepan redatelja Jacquesa Audiarda, snažan, društveno angažiran film aktualne tematike. Čak dva filma publiku očekuju u petak 18. rujna: bit će to Cure francuske redateljice Céline Sciamma (18.15h), i Cherbourški kišobrani (20.15h), film kojim se Art-kino Croatia ujedno pridružuje programu Rendez-vousu au cinéma, rujanskom slavlju francuskog filma organiziranom u suradnji Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Publika će moći prisustvovati i prvom industry događanju u sklopu Sajma, okruglom stolu Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri na kojem će se, u srijedu 16. rujna s početkom u 11.30 sati, predstavnici HAVC-a, Kino mreže, distributera te javnih institucija osvrnuti na pozitivne učinke digitalizacije nezavisnih kino-dvorana ali i izazove koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače.
 
sajam filma 
Za goste Sajma, prvog će dana biti predstavljene distributerske novine osam najznačajnijih distributerskih partnera neovisnih kinoprikazivača te filmski naslovi koje planiraju u narednoj sezoni. Drugog dana Sajma planirane su radionice o mogućnostima za sufinanciranje filmskih programa, o metodama razvoja publike, te o unapređenju statusa pučkih otvorenih učilišta koja čine velik broj neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj. Posljednjeg dana Sajma, 18. rujna, održat će se i Skupština Kino mreže.
 
Foto: PR
Objavljeno: 10.09.2015. u 10:29
Tagovi: film

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p