DOGAĐANJA

Shakespearov 'San ljetne noći' ovog ljeta na tvrđavi Lovrjenac

Shakespearova komedija na Midsummer Scene festivalu
San ljetne noći
Jedna od najzabavnijih Shakespearovih komedija San ljetne noći igrat će se na ovogodišnjem Midsummer Scene festivalu na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac. Četvrto izdanje festivala na radost brojne hrvatske publike, ali i gostiju održava se od 24. lipnja do 5. srpnja.

Čarobni Lovrjenac savršena je kulisa za uprizorenje ove komedije jednog od najizvođenijih svjetskih dramatičara Williama Shakespearea i to na izvornom dijalektu engleskog jezika. Ovih su dana u Hrvatskoj i Londonu završene audicije za ovoljetno izdanje festivala, a za uloge su glumačke prijave stigle iz gotovo cijelog svijeta.

Producentica Darija Mikulandra Žanetić ističe: ''Festival iz godine u godinu raste. Međunarodna gostovanja u Beču te na Bermudima potvrda su kvalitete programa i produkcije koju smo postavili. Ovog ljeta pred nama je novi izazov. San ljetne noći igrat će se u novom ruhu, s novom glumačkom postavom te u novom prostornom rješenju na Lovrijencu!''

San ljetne noći
Shakespearova komedija San ljetne noći ujedno je i jedna od njegovih najljepših i najrazigranijih komedija. Radnja se odvija upravo u lipnju za vrijeme ljetnog solsticija, a obiluje zapetljanim ljubavnim odnosima i pogrešnim identitetima postavljajući vječno pitanje: „Što je ljubav?“

Znakovito, ovog ljeta na poseban način susrest će se dvojica velikana svjetske književnosti, William Shakespeare i Marin Držić. Naime, Festival će se u suradnji s Domom Marina Držića pridružiti obilježavanju 450. obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa - Marina Držića kroz program Držić meets Shakespeare. Shakespearova i Držićeva djela se do dan danas uspoređuju, te postoji teorija da je upravo Shakespeare slušao o Držićevim djelima. No, prepušta se publici da sama prosudi ili barem uživa u možebitnoj činjenici da je velikog Shakespearea za ovu komediju inspirirao upravo dubrovački komediograf.

San ljetne noći
Foto: PR
Objavljeno: 27.03.2017. u 12:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p