DOGAĐANJA

Sjajnom izložbom započinje nova sezona Mentalnog sklopa

Juraj Dobrović i Duje Jurić otvaraju novi ciklus izložbi

mentalni sklop 
Ciklus deset samostalnih izložbi Mentalni sklop pokrenut je u ožujku 2015. godine, a zbog velikog interesa publike izložbe mentora i sljedbenika održavat će se i tijekom 2016. godine.

U četvrtak, 19. svibnja 2016. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Kranjčar započet će nova sezona Mentalnog sklopa koju će otvoriti izložba dvoje eminentnih hrvatskih umjetnika Juraj Dobrović i Duje Jurić. Oba su poznata po svojim geometrijskim promišljanjima i konstruktivističkom pristupu likovnoj umjetnosti, te čistoći, duhovnoj koheziji i stogosti provedbe zahtjevno postavljenih likovnih zadataka. Izložba će trajati do 28. svibnja, a nema sumnje da će privući sve zaljubljenike u vrhunsku umjetnost.
 
mentalni sklop galerija kranjčar 
Mentalni sklop (mentor – sljedbenik) pokrenut je u ožujku 2015. godine, a odlične kritike i veliki interes publike razlog su da će se ovaj popularan ciklus samostalnih izložbi nastaviti i u 2016. godini. Izložbe će se održavati po prepoznatljivoj formi u kojoj se predstavljaju radovi dvojice vrhunskih umjetnika, svojevrsnih mentora i sljedbenika i to u razdoblju od svibnja do srpnja te od listopada do prosinca 2016.

Sam ciklus izložbi, problemski je postavljen kako bi propitivao odnose na relaciji mentor – sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ova serija izložbi imala i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora. Prije izložbe, pred sam čin otvaranja, vodi se razgovor s umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi. Taj će materijal kasnije poslužiti kao građa za knjigu te video materijal koji će uslijediti nakon završetka ciklusa.
 
mentalni sklop  
Foto: PR
Objavljeno: 19.05.2016. u 13:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p