DOGAĐANJA

Spektakl na nebu koji ne smijete propustiti

Suze sv. Lovre obilježit će nebo
Suze sv. Lovre 
Već je poznato kako tijekom kolovoza diljem svijeta kiša meteora, poznata kao suze Sv. Lovre, obilježava nebo, a za ovaj nezaboravan prizor zaslužni su dijelovi kometa Swift-Tuttle, koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza. 

Kiša meteora je pojava skupine meteora, a potječu s putanja postojećih ili iščezlih kometa. Najčešće se pojavljuju s periodom od jedne godine, a među najpoznatijim su svakako Perzeidi. Riječ je o meteorskom roju kojem je radijant u zviježđu Perzeju, a meteori potječu s putanja kometa Swift-Tuttle. No, široj javnosti su ipak poznatiji kao suze sv. Lovre.

Suze sv. Lovre
Vrhunac ćemo doživjeti upravo ovog tjedna, točnije u noći sa srijede, 12. kolovoza, na četvrtak 13. kolovoza, kada će padati čak preko 50 kometa u jednom satu. Dobra vijest je što mladi Mjesec ove godine neće smetati svojom svjetlošću stoga ćemo na nebu uživati u pravom spektaklu.

U ovom nezaboravnom doživljaju možete uživati iz svakog kuta svijeta, pa čak i sa svojeg balkona. No, kako biste vidjeli što vise meteora, obavezno se udaljite od gradske rasvjete, odnosno birajte što manje osvijetljena mjesta. Za sve zainteresirane Astronomsko društvo Beskraj organizira promatranje Perzeida kroz teleskop na Petrovoj gori, a sve informacije možete dobiti na njihovoj službenoj Facebook stranici.

M.D.
Foto: Instagram
Objavljeno: 10.08.2015. u 10:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p