DOGAĐANJA

Sprema se prva ovosezonska dramska premijera HNK u Zagrebu

'Bella figura' Yasmine Reze u režiji Borisa Liješevića
bella figura hnk 
Premijera drame Bella Figura renomirane francuske spisateljice Yasmine Reze u režiji Borisa Liješevića održat će se 6. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Riječ je o prvoj dramskoj premijeri ovog zagrebačkog kazališta ove sezone te o prvom uprizorenju, tj. prvoj europskoj premijeri nakon praizvedbe u berlinskom Schaubühneu u travnju ove godine. 

U predstavi glume Lana Barić, Milan Pleština, Olga Pakalović, Dušan Bućan te Ksenija Marinković kojoj je ovo prva uloga kao članici ansambla HNK. Premijera Bella figure označava ujedno i ponovno upogonjenje Velike pokusne dvorane HNK-a nakon niza godina.
 
bella figura hnk 
Francuska spisateljica, dramatičarka, glumica i scenaristica Yasmina Reza jedna je od najizvođenijih suvremenih dramskih autorica, a njezini komadi prevedeni su na 35 jezika i izvode se na pozornicama širom svijeta. Za svoj rad dobila je sve značajne svjetske strukovne nagrade, među ostalima Laurence Olivier, Molière, Cesar, Tony, itd. Nazivaju ju kraljicom bulevara i građanske komedije te preciznom dijagnostičarkom neoliberalnog društva. Rezini komadi uvijek su dobro prihvaćeni kod glumaca i publike - o tome svjedoči podatak da su njene predstave samo na hrvatskim pozornicama doživjele preko 400 izvedbi.
 
bella figura hnk 
Bella figura je Rezin najnoviji tekst, a nastao je prema narudžbi Thomasa Ostermeiera, uz praizvedbu u njegovoj režiji u travnju u Berlinu. Bella figura je talijanski idiom koji znači lijepu pojavu, dobar dojam, a kod Talijana, naravno, i način života. Tim naslovom sugerira se jedan izvanjski način življenja, forma koja sve više preuzima i sadržaj, a u konkretnom slučaju Rezinoga komada bella figura je izvor komičnih i manje smiješnih situacija. Nepodudarnost između stvarnoga opažanja i doživljaja neke osobe karakteristična je tema koja se ponavlja gotovo u svim komadima Yasmine Reze, kao i gubitak kontrole nad događajima koji onda tako intenziviraju i ističu tu nepodudarnost. Istraživanje onoga što se nalazi iza pojavnosti donekle i afirmira laž kao način života, ali Yasmina Reza ne odnosi se prema svojim licima kritički, ona samo promatra i tako ukazuje na paradokse i slabosti suvremenoga življenja. Gotovo Čehovljanskom ravnodušnošću Reza ispisuje ljudsko trajanje obilježeno mnogim nesavršenostima, a prekomjernošću izraza i kontrastom onoga što se govori i onoga što se vidi postiže komični efekt premda zaplet zapravo i nije smiješan. Kao kartaška igra promjenjive sreće Bella figura sagledava samu sebe iz više perspektiva oslikavajući tako sva lica u više dimenzija, ne ostavljajući nikoga bez svojeg drugog, trećeg i tko zna kojega sloja istodobno zadržavajući neobičnu jednostavnost prepoznavanja i igre.
 
bella figura hnk 
Boris Liješević mladi je srpski redatelj koji slovi kao jedan od najdarovitijih umjetnika regije. U svojemu redateljskom opusu susretao se s različitim naslovima, autorima i pravcima. Uz klasična djela dramske literature surađivao je sa srpskim dramskim autorima mlađe i srednje generacije kao i sa suvremenim regionalnim i europskim autorima. Nekoliko predstava radio je prema dramatizacijama romana (Općinsko dijete Branislava Nušića, Kozle u mlijeku Jurija Poljakova, Elijahova stolica Igora Štiksa, Mirni dani u Mixing Partu Erlenda Loea, Upotreba čovjeka Aleksandra Tišme), a značajan dio njegovoga opusa čini rad na dokumentarnome kazalištu u kojemu autorski projekti nastaju snimanjem tematskih razgovora u kojima sugovornici otkrivaju svoja autentična iskustva čime kazalište reflektira autentičnu, proživljenu sliku stvarnosti (Čekaonica i Plodni dani, Povodom Galeba, Očevi su grad(ili)). Od klasičnih djela dramske literature ističe se njegova režija Sluge dvaju gospodara, komedije Carla Goldonija te Euripidova Alkestida. Za svoj je rad dobio više domaćih i regionalnih nagrada. Bella figura je Liješevićev prvi susret s Yasminom Rezom i Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.
 
 
Nakon uprizorenja u zagrebačkom HNK, 'Bella figura' će biti prikazana u jednom od najcijenjenijih kazališta njemačkog govornog područja, bečkom Burgtheateru.
 
Foto: Mara Bratoš
Objavljeno: 30.10.2015. u 14:02
Tagovi: HNK, kazalište

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p