DOGAĐANJA

Što donosi ovogodišnji Festival svjetske književnosti?

Bliži se peto izdanje festivala
knjige
K
ao i svake godine, sa sredinom kolovoza počinju pristizati i brojne najave za nadolazeću sezonu, a jedno od događanja koje mnoge veseli jest Festival svjetske književnosti. I ove će godine, s početkom rujna i kulturne sezone, Zagreb i Hrvatska postati važan dio međunarodne scene.


U fokusu petog Festivala svjetske književnosti je književnost njemačkoga govornog područja, pa najveći broj gostiju dolazi iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Festival ćemo svečano otvoriti 3. rujna u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta, Danielom Kehlmannom. Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja u goste dolaze jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Uli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth. Dolaze i u Hrvatskoj omiljeni spisateljski par, supružnici Rita Monaldi i Francesco Sorti, koji će ove godine otvoriti splitski dio Festivala.

knjige
Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze gosti iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Finske, Španjolske, Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert dvoje umjetnika, Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice, jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog crossovera, koja je prošle godine s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem, baš u Hrvatskoj, u Hotelu Balatura započela novi projekt koji će se predstaviti na Festivalu svjetske književnosti.

Filmski program ove godine bit će posebno zanimljiv i drugačiji. Sve ovo i još mnogo toga kreće u Zagrebu 3. rujna u prostorima Kina Europa, Knjižnice Bogdana Ogrizovića i Galerije Josip Račić, između ostalih, te traje do 9. rujna. Više detalja doznajte ovdje.

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 14.08.2017. u 15:38

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p