DOGAĐANJA

Što nam donosi 9. Vukovar film festival?

Najbolje s Berlina, Cannesa i Sundancea u festivalskom programu
Vukovar film festival 
Kraj kolovoza i ove je godine rezerviran za Vukovar film festival, i to deveti po redu. Od 24. do 29. kolovoza 2015. godine na osam lokacija prikazat će se 84 filma, podijeljenih na čak 11 kategorija. 

Festival se paralelno održava na četiri lokacije u Vukovaru (Agencija za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Cinestar i Vukovarska ada), zatim u kinu Borovo naselje, Centru znanja Vinkovci, Muzeju Vučedolske kulture te u Centru kulture Valpovo.

Iz bogate natjecateljske konkurencije igranih filmova koji konkuriraju za festivalske nagrade izdvajaju se dugometražni igrani filmovi: novi film Rumunja Radua Judea Bravo / Aferim! koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na Berlin film festivalu 2015., hrvatski film Branka Schmidta Imena Višnje s Ivom Gregurevićem u naslovnoj ulozi (Nagrada za najbolji scenarij i kameru na Pula film festivalu 2015.), novi film Cornelia Porumboiua Blago, koji se natjecao na ovogodišnjem Cannes film festivalu te njemački film Victoria koji je osvojio Nagradu za najbolju kameru te Nagradu udruge art kina na Berlin film festivalu 2015., a zanimljiv je po tome što je snimljen u jednom kadru.
 
 
Od redom sjajnih dokumentaraca koji su u konkrenciji za nagrade svakako vrijedi pogledati sjajan mađarski kratkiš Lijes od pruća o starcu koji sam izrađuje svoj sanduk za vječno počivanje, rumunjski Toto i njegove sestre o odrastanju u nemogućim uvjetima narkomanije i kriminala, njemački Prognostičar o čovjeku koji previđa ekonomske krahove te slovački Comeback o nepravedno osuđenim robijašima koji se nose sa svijetom nakon izlaska iz zatvora.
 
 
 
U popratnom programu Svijet prikazuju se redom hitovi sa svjetskih A filmskih festivala. Tu je novi Werner Herzog s hitom Kraljica pustinje u kojem naslovnu ulogu tumači oskarovka Nicole Kidman, novi Matteo Garrone s filmom Priča nad pričama gdje glavnu uloga tumači zanosna Salma Hayek, dobitnik Nagrade žirija na Sundanceu film festivalu film Zemlja bez zakona, novi Woody Allen, Nerazuman čovjek s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi te dvostruki dobitnik na ovogodišnjem Berlinaleu, film 45 godina (Najbolji glumci Charlotte Rampling i Tom Courtenay).

U popratnom programu Europskih velikih pet prikazuje se novi film Nannija Morretija Moja majka (dobitnik Nagrade ekumenskog žirija na Cannes film festivalun 2015.) te canneskog laureata Cijena života, Stephanea Brizea (Najbolji glumac na Cannes film festivalu 2015.). U popratnom programu Europo otvori se ističe poljski film Tijelo, Malgorzate Szumowske koji je na Berlin film festivalu 2015. osvojio nagradu za najbolju režiju.
 
Foto: PR
Objavljeno: 18.08.2015. u 15:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p