DOGAĐANJA

Što nam donosi ovogodišnje izdanje Dana D?

Bliži se međunarodni festival dizajna

Dan D
Š
esti po redu međunarodni festival dizajna Dan D održat će se od 3. do 5. srpnja 2015. u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.

Program festivala ponovno donosi niz izložbi (D-izložba, prodajna izložba D-market, regionalna izložba mladih dizanera Young Balkan Designers, tematske izložbe, izložbe fakulteta...), diskusija, panela, predavanja, radionica, kao i popratni zabavni program. U okviru teme ovogodišnjeg festivala — Arhiv dizajna predstavit će se niz recentnih i novih izložbenih i istraživačkih autorskih projekata koji na različite načine pristupaju povijesti dizajna.  
 
Nakon Dizajna i grada 2013. godine, u kompleksu bivše tvornice Gredelj, koji se bavio ulogom dizajna i dizajnera u urbanom kontekstu, te Dizajna na rubu 2014. godine koji je propitivao granice poimanja profesije, ove godine u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87, organizatori otvaraju raspravu o Arhivu dizajna – te se pitaju što smo naučili, kako čitamo i reintepretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji danas.
 
ana armano linta ab ovo
Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna. Dio tih projekata već je predstavljen javnosti, dio će  se predstaviti u novom obliku, a dio će biti premijerno predstavljen upravo na Danu D. Projekti će biti predstavljeni u širokom rasponu medija – od izložbi, timelinea, preko publikacija, plakata, instalacija, mini-kolekcija predmeta, fotografija i video-intervjua do drugih oblika dokumentacije. Kroz izložbu, predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna, koji bi u budućnosti povezao istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz domaćih i stranih gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.
   
Imelda Ramovic Glitch Ba Tepisi 
Beljan Željko 
 
Foto: PR
Objavljeno: 26.06.2015. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p