DOGAĐANJA

Što nam donosi popratni program ovogodišnjeg ZFF-a?

Filmofilske poslastice koje ne propuštamo!

youth
 
Gazimo sve dublje i dublje u jesen, temperature nas ne maze, no razloga za tugu nema jer to ujedno znači da smo sve bliže još jednom izdanju Zagreb Film Festivala. 13. izdanje renomiranog događanja održat će se od subote, 14. do nedjelje, 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac te na nizu drugih gradskih lokacija. 

Ono što nas posebno veseli jest popularni popratni programi Zagreb Film Festivala Velikih 5 i Ponovno s nama koji i ove godine na zagrebačka velika platna donose prave filmofilske poslastice. 
 
Među naslovima iz ovogodišnje ponude VELIKIH 5, programa koji donosi aktualne filmske uspješnice pet najvećih europskih kinematografija – Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije izdvaja se Mladost (Youth), novi film talijanskog oskarovca Paola Sorrentina. Michael Caine pojavljuje se u ulozi umirovljenog dirigenta i skladatelja Freda Ballingera koji se u društvu najboljeg prijatelja Micka (Harvey Keitel) odmara u elitnim švicarskim toplicama. Njihova ugodna svakodnevica prožeta je duhovitim zapažanjima o prošlosti, budućnosti i sadašnjosti, a dodatni joj začin daje plejada ekscentričnih likova iz elitnog odmarališta: glumica, modela, nogometaša i maserki. Značajne uloge u filmu ostvarili su Rachel Weisz i Paul Dano, a pojavljuju se i Jane Fonda, Paloma Faith te Luna Mijović, koju pamtimo po glavnoj ulozi u filmu Grbavica.
 

Njemačku u spomenutom programu predstavlja film o čovjeku koji je mogao promijeniti svijet, samo da je imao još punih 13 minuta na raspolaganju. Elser, novi film Olivera Hirschbiegela, redatelja koji se u filmu Konačni pad bavio posljednjim danima nacističkog vođe, priča je o Georgu Elseru, njemačkom tesaru koji je 8. studenoga 1939. u jednoj minhenskoj pivnici pokušao izvršiti atentat na Hitlera. Elser nije postao poznat i slavljen ni u Njemačkoj niti u svijetu kao primjerice drugi atentator na nacističkog vođu, Claus von Stauffenberg (kojeg je u jednoj od ekranizacija utjelovio Tom Cruise), a neke od mogućih razloga otkriva upravo ovaj film. 
 

Od svojih početaka, ZFF je u natjecateljskom programu ugostio prvijence najvećih redateljskih zvijezda kao što su Andrej Zvjagincev, Sofia Coppola, Xavier Dolan, Anton Corbijn i Steve McQueen. ZFF ne samo da voli otkrivati filmaše, već nastoji i pratiti njihov daljnji rad; program PONOVNO S NAMA drugu godinu za redom donosi pet filmova autora čiji su filmovi prikazani na proteklim izdanjima festivala.
 
 
Među ZFF-ovim povratnicima ove godine je Bravo! (Aferim!), najnoviji film rumunjskog redatelja Radua Judea, dvostrukog laureata ZFF-a (za film Najsretnija djevojka na svijetu osvojio je posebno priznanje 2009., a Svi u našoj obitelji donio mu je Zlatna kolica 2012.). Bravo! je vestern čija je radnja smještena u Rumunjsku godine 1835. Prati policajca i njegovog sina koji po nalogu lokalnog plemića kreću u potjeru za odbjeglim romskim robom, a kasnije postaje jasno da Rom plemiću nije pobjegao bez razloga. Bravo! je aktualni rumunjski kandidat za Oscara, a među najvažnijim nagradama izdvaja se Srebrni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu 2015.
 
 
Spomenuti program uključuje i Glasnije od bombi (Louder Than Bombs) Joachima Triera, norveškog redatelja kojeg pamtimo po sjajnom Oslo, 31. kolovoza, koji je prikazan na ZFF-u 2011. Glasnije od bombi prvi je Trierov film na engleskom jeziku, a prati oca (David Byrne) i dvojicu njegovih sinova (Jesse Eisenberg i Devin Druid) dok se suočavaju s osjećajima vezanim uz pokojnu suprugu i majku, poznatu ratnu fotografkinju (Isabelle Huppert).

13. izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 14. do 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac te na nizu drugih gradskih lokacija. Sve novosti vezane uz predstojeće festivalsko izdanje pratite na www.zff.hr.

Foto: PR

Objavljeno: 19.10.2015. u 16:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p