DOGAĐANJA

Što nam donosi sredina artOmat-a?

Pregršt uzbudljivog sadržaja na poznatom zagrebačkom sajmu
Artist Speed DatingVizualna umjetnica Martina Miholić u srijedu 17. prosinca, u Galeriji Bačva, u sklopu artOmat-a – sajma nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, po prvi puta organizira umjetnički projektArtist Speed Dating. Radi se o kolaborativnom projektu koji okuplja umjetnike, kustose, građane i posjetitelje, a u popularnoj brzinskoj formi, originalno predviđenoj za upoznavanje ljubavnika ili partnera, publika će imati priliku upoznati i popričati sa svim sudionicima projekta – glavnim akterima umjetničke scene u Hrvatskoj. Zadana forma predviđa pet minuta razgovora, a osnovni cilj ovog interaktivnog performansa je upoznati ljude, putem direktnog kontakta, s kulturnim, umjetničkim i političkim idejama njihovih sredina.

Projekt Artist Speed Dating nastao je kao rezultat interesa za komunikaciju, inspiriran potrebom za međukulturalnim dijalogom i opažajem suvremenog načina komuniciranja, predstavljanja sebe i upoznavanja drugih u nekoj brzinskoj i simplificiranoj varijanti, poput profila na društvenim mrežama, ”small talks”-a, pitanjima na intervjuima pa i samim situacijama na otvorenjima izložbi, na kojima je u konačnici sve i svedeno na kratke razgovore, uslijed potrebe za umrežavanjem, povezivanjem i ostvarivanjem kontakata koji potencijalno mogu utjecati na daljnja kretanja u životu. Iako na neki način Artist Speed Dating predstavlja ogoljenu varijantu otvorenja izložbe, njegova forma koliko god bila okrnjena i kratka, pozitivno gledano, stvara neku vrstu mostova, u ovom slučaju među posjetiteljima, umjetnicima i kustosima i pruža mogućnost neke buduće komunikacije, koja je možda u svakodnevnom životu bila teže ostvariva.
 
Akiko Sato
Grad od kartona i ljubavi
 
Nakon ove jedinstvene prilike za upoznavanje lokalne umjetničke scene, programski dio artOmat-a, koji stavlja naglasak na participatorna događaj, ugošćuje japansku umjetnicu Akiko Sato. Radi se o interaktivnom događanju na kojem će se od 18. do 21. prosinca u Galeriji Bačva graditi Grad od kartona i ljubavi, a na kojem će svi posjetitelji moći sudjelovati u izgradnji. Tako umjetnica Akiko Sato želi preispitati ”...kako živimo ono što naš život jest, budući da je u konačnici život koji živimo u svom tijelu iskustvo boravka naše duše.” Radi se o događanju koje ima tendenciju osvijestiti relaciju između čovjeka i prostora u kojem se krećemo i živimo. Istovremeno, ovo interaktivno događanje predstavlja vježbu koja nas kao stanovnike grada podsjeća na naše osnovne želje te na maštu koja se odražava na naš stvarni život.

Uz sajamski dio 5. artOmat-a, na kojem izlaže preko 75 izlagača, i uz popratni program Galerije Bačva, posjetitelji mogu participirati na edukativnim DIY radionicama na kojim mogu naučiti nove stvaralačke tehnike te sami izraditi božićni poklon bližnjima. Od sredine tjedna pa do kraja artOmat-a posjetitelji mogu sudjelovati na radionici Print transfer kao dekorativna tehnika, koju će voditi Vanja Trobić, nakon koje slijedi Kaligrafska radionica voditelja Mire Petkovića, radionica Suminagashi voditelja Dejana Kljuna, radionica Reciklaža misli i osjećaja voditeljice Nine Bešlić te Tematska radionica optičkih igračaka i pokretnih slika koja je nastala u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, a vodit će je Vida Guzmić.

artOmat je otvoren svaki dan od 12 do 20 sati, ulaz je besplatan kao i sav popratni program.

Više informacija: https://artomatsajam.wordpress.com/2014/12/09/programsko-dogadanje-artist-speed-dating/

Objavljeno: 16.12.2014. u 23:11
Tagovi: artomat

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p