DOGAĐANJA

Što nam sve donosi 13. izdanje Zagreb Film Festivala?

Predstavljen bogat program ovogodišnjeg festivala

13 zff 
13. izdanje Zagreb Film Festivala sve je bliže i bliže, a izborom atraktivnih filmskih naslova ove će godine zagrijavati publiku u nešto kasnijem terminu: od subote 14., do nedjelje 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac, MSU, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC. 

U program dugometražnog igranog filma ove godine uvršteno je rekordnih 14 naslova iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, od čega njih 13 u konkurenciji. Iz Češke i Islanda stižu nam filmski parovi – iz obje zemlje po dva fima. Nakon prošlogodišnjeg O konjima i ljudima, Islanđani u naslovima ostaju vjerni fauni pa nam tako ove godine iz te zemlje stižu obiteljske drame Ovnovi (islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled) i višestruko nagrađivani Vrapci. U središtu češkog kandidata za Oscara Kućna njega, u režiji Slaveka Horaka, patronažna je sestra Vlasta, koja je cijeli svoj život posvetila brizi o drugima, a kad sazna da je teško bolesna i pokušava se posvetiti sebi, u tome joj odmažu njezin razmaženi suprug i emocionalno distancirana kći. Češki Obiteljski film slovenskog redatelja Olmoa Omerzua je crna komedija o obitelji u kojoj baš sve što može poći po krivu – polazi po krivu.
 
tanna 
Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje i laureate najznačajnijih svjetskih festivala: venecuelansko ostvarenje Izdaleka Lorenza Vigasa ovojilo je Zlatnog lava (prvi je latinoamerički film u povijesti s tim priznanjem), brazilski Neonski bik na Lidu je nagrađen Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti, dok je napeti mađarski triler na temu holokausta Saulov sin debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio u Cannesu čak tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais.

U natjecateljski program ove je godine, između ostalih, uvršten i egzotični australski film Tanna, premijerno prikazan u Veneciji. Radnja prvog filma ikad snimljenog u otočnoj državi Vanuatu vrti se oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a zanimljiva je odluka redatelja da sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna.
 
neonski bik 
Prvo desetljeće postojanja nacionalnog kratkometražnog natjecateljskog programa Kockice obilježit će se nizom novosti i prigodnih aktivnosti: filmovi iz ovog programa od ove godine prikazuju se u novom, atraktivnijem terminu tijekom čitavog tjedna, i to paralelno uz filmove iz međunarodnog kratkometražnog programa. Kockice ove godine donose i hrvatsku premijeru na Mostri nagrađenog filma Dubravke Turić – Belladonna.
 
ovnovi 
Program Zagreb Film Festivala od danas dostupan je online na stranicama www.zff.hr, a jedna od većih novosti ove je godine i ta da se ulaznice, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko službene internetske stranice festivala.
  
 
Foto: PR
Objavljeno: 29.10.2015. u 10:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p