DOGAĐANJA

Što nam sve donosi 14. ZFF?

Doznajte sve o programu Zagreb Film Festivala
14. ZFF Zovu me jeeg
S
tudeni je tradicionalno mjesec dobrih filmova, i to zahvaljujući 14. Zagreb Film Festivalu koji će se i ovog puta održavati u Zagrebu od 12. do 20. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 - Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Institutu, dok će se zagrebačko otvaranje Festivala po prvi put moći virtualno pratiti i u Rijeci, i to putem live streaminga u Art-kinu Croatia, organiziranog u okviru programa ZFF Putuje.


Na konferenciji za medije Boris T. Matić osvrnuo se na 13 naslova iz Natjecateljskog programa dugometražnog igranog filma: ''Ove godine imamo tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Uz Hanu Jušić ('Ne gledaj mi u pijat') i Katarinu Zrinku Matijević ('Trampolin'), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti šarmantni izraelsko-francuski film 'Dva svijeta' te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom 'Kuća drugih'. Topla filmska priča kojom u subotu 12. studenog otvaramo festival stiže s hladnog sjevera, iz Finske. Riječ je o laureatu kanskog programa 'Izvjestan pogled', biografskom filmu 'Najsretniji dan u životu' Ollija Mäkija Juhoa Kuosmanena, a pažnju ljubitelja feelgood filmova mogla bi privući i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića 'Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato' sa Slavkom Štimcem, jednom od nama najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države i gostom 14. ZFF-a.


Osim što u utrci za Zlatna kolica sudjeluje rekordan broj naslova s hrvatskim produkcijskim potpisom, ovogodišnje festivalsko izdanje u glavnom programu donosi rekordan broj trilera, njih čak četiri. Tako ćemo na 14. ZFF-u gledati 'Noćne životinje' (Nocturnal Animals), novi film modnog kreatora sve uspješnijeg u svijetu filma, Toma Forda, koji je osvojio Nagradu žirija u Veneciji, a križanac vesterna i trilera 'Psi' (Dogs), debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Bogdana Mirice na ZFF stiže s nagradom FIPIRESCI kanskog programa 'Izvjestan pogled'. Belgiju u glavnom programu predstavlja 'Flamansko nebo' (Flemish Heaven), film izvanrednog suspensa u režiji Petera Monsaerta, a u glavnom programu je i 'Miran čovjek' (Old Stone), triler kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa. Također, sretni smo što ćemo na samom zatvaranju 14. ZFF-a, u subotu 19. studenog, obilježiti 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga 'Sudar' (Crash), projekcijom spomenutog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger. Projekcija je dio novog programa Kinolektira koji je u kinu Europa započeo ove jeseni i koji predstavlja nezaobilazne filmske klasike.''Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put na Zagreb Film Festivalu biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha. Inkluzivne projekcije filmova Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato i Trampolin organizirane su u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a.

Selma Mehadžić predstavila je brojne programske novitete u drugim programima ovogodišnjeg ZFF-a: ''Program Ponovno s nama, kao i dosad, okupit će autore čije smo prethodne filmove gledali na ranijim festivalskim izdanjima, a glavna novost jest da program ove godine postaje natjecateljskog karaktera – pobjedničkom filmu pripast će nagrada Zlatni bicikl, što je rezultat naše težnje da sustavno pratimo rad 'starih' ZFF-ovih autora, ali i da na njihova nova ostvarenja stavimo nešto veći fokus nego ranijih godina. U Zagreb tako ove godine stiže jedan od velikana rumunjskog novog vala i pobjednik kratkometražnog ZFF-ovog programa 2004., Cristi Puiu, koji će predstaviti svoju crnohumornu obiteljsku dramu 'Sieranevada', snimljenu u koprodukciji s Hrvatskom. Nastavljamo i suradnju s Europskim parlamentom: u programu Dan Lux Filma predstavit ćemo tri ovogodišnja finalista koji konkuriraju za Nagradu LUX.''


Iz programski i sadržajno najbogatijeg, petog izdanja programa Industrija, namijenjenog profesionalcima i zainteresiranoj javnosti, izdvaja se događanje Ovako MI to radimo! koje povezuje obilježavanje 25 godina postojanja Potprograma MEDIA te skorašnji ulazak Kanade u Eurimages (17. studenog u Kući Europe).

Dugogodišnju uspješnu suradnju s generalnim pokroviteljem festivala, Hrvatskim Telekomom, predstavila je Sanja Milinović: ''Hrvatski Telekom šestu godinu sa zadovoljstvom podržava Zagreb Film Festival, zasigurno jednu od najvažnijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj. Zagrijavanje za festival započinjemo ponudom pobjedničkih filmova s prošlih festivala koji će biti dostupni bez dodatne naknade u MAXtv videoteci i na MAXtv To Go od srijede 9. studenog.''


Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan online na službenoj festivalskoj stranici (www.zff.hr), a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko internetske stranice zff.kupiulaznicu.hr.


Foto: PR
Objavljeno: 27.10.2016. u 14:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p