DOGAĐANJA

Što ovog mjeseca gledamo u kinu Europa?

Novi naslovi u jesenskoj shemi
kino europa
Redovna jesenska programska shema u kultnom zagrebačkom kinu Europa kreće s novim filmskim naslovima, što svakako veseli sve koji nakon posla ili vikendom traže dobar povod za mirni izlazak.

Na programu kina se tako nalazi humoristički osvrt na aktualnu izbjegličku krizu Druga strana nade koji je najpoznatijem finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju donio je Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu. Khaled je sirijski izbjeglica u potrazi za azilom, a Wikström vlasnik zabačenog helsinškog restorana. Njih dvojica u bendu, konobarica i pas tvore utopijsku zajednicu - tipičnu za Kaurismäkija. Suživot spojen sudbinom koji pokazuje da svijet može i treba biti bolje mjesto.


Za svaku je preporuku i nostalgični dokumentarac Trst, Jugoslavija redatelja Alessija Bozzera o vremenu kada se masovno putovalo preko granice po komadić kapitalističkog sna, a Piazza Ponterosso u središtu Trsta postala je "najveći šoping centar Balkana". O svojim doživljajima u filmu progovara i mnoštvo javnih figura među kojima su Rade Šerbedžija, Željko Senečić, Slavenka Drakulić, Denis Kuljiš i Goran Bregović.


Bugarsko-grčku dramu Slava mnogi hvale zbog njezina dokumentarnog realizma koji opisuju kao savršen spoj Franka Capre i braće Dardenne. Željeznički radnik Tsanko Petrov koji pronađe milijun leva postaje žrtvom kaosa birokracije i korupcije u nagrađivanom filmu bugarskog redateljskog dvojca Kristine Grozeve i Petra Valchanova.


Mračni danski krimić Zemlja tame redatelja Fenara Ahmada vodi nas u kriminalni milje Kopenhagena. Zaid je uspješan kirurg i živi u lijepom stanu sa svojom trudnom djevojkom. Jedne noći Zaidov mlađi brat, Yasin, pokuca na njihova vrata i traži novac. Nekoliko dana kasnije Yasina napadaju, a zatim i ubiju. Budući da policija nije od velike pomoći, Zaid osjeća da mora sam pronaći krivca.


Foto: Kino Europa
Objavljeno: 15.09.2017. u 11:28
Tagovi: film, kino Europa

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p