DOGAĐANJA

Svjetska izložba stigla u Zagreb

Leonardo da Vinci - Genij i njegovi izumi na Zagrebačkom velesajmu

Da Vinci 
Nakon nekoliko europskih gradova, svjetska izložba Leonardo da Vinci - Genij i njegovi izumi došla je u Zagreb. Od jučer, 22. travnja, pa sve do 16. kolovoza, više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa moći će se pogledati u Kineskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, a nekima od izloženih strojeva moći ćete i upravljati.

Leonardo da Vinci sinonim je za inovacije i kreativnost. Nasljeđe tog genija su neobične naprave koje je izumio, veličanstvena umjetnička djela i crteži koje je stvorio te koji još i danas, nakon više od 500 godina, u nama izazivaju strahopoštovanje. Nakon proučavanja njegova djela Codici Vinciani, držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence, uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju.

Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu, i to stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija i njegovim poznatim zapisima.

Ulaznice za izložbu možete kupiti na ulazu Kineskog paviljona, a od kraja tjedna i putem sustava Eventim. Radno vrijeme izložbe je svakim danom od 9 do 19 sati.
 
Da Vinci 
Foto: PR
Objavljeno: 23.04.2015. u 09:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p