DOGAĐANJA

Talijanski filmovi s Mostre u kinu Europa

'Venecija u Zagrebu' po treći put
 
Program Venecija u Zagrebu treću će godinu zaredom na platno zagrebačkog kina Europa donijeti filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

U programu ovogodišnjeg izdanja Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je rezultat suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 2. do 6. ožujka moći pogledati osam filmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine. Među njima će se naći i divlje nepredvidljiv i senzualni triler (Variety) A Bigger Splash u režiji Luce Guadagnina, s Tildom Swinton u ulozi svjetski popularne rock glazbenice koja se u društvu partnera oporavlja od operacije glasnica u pitoresknom talijanskom mjestašcu. Mirna svakodnevica bit će prekinuta iznenadnim dolaskom njezinog kolege glazbenika i prijatelja (glumi ga sjajni Ralph Fiennes), a u nekoliko dana njihovo će druženje potaknuti stare uspomene, ali i strasti, te dovesti do sasvim neočekivanih situacija. Nizu naslova pridružit će se i zanimljivo ostvarenje Iščekivanje Piera Messine, u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche, kao i Ana – Vama za ljubav Giuseppea M. Guadina, nagrađen na Mostri priznanjem Coppa Volpi za najbolju glumicu (Valeria Golino).
 
 
Kao i prethodnih godina, predstavit će se i restaurirana verzija jednog od talijanskih filmskih klasika; ovog puta to je film Hoćemo pukovnike Marija Monicellija iz 1973. Tu je i jedno ostvarenje dokumentarnog žanra o službenoj papinskoj gardi – Najmanja vojska na svijetu Gianfranca Pannonea. Među ovogodišnjim draguljima svakako valja istaknuti i ostvarenje talijanskog redateljskog veterana Marca Bellocchija, Moja vlastita krv – mračan i enigmatičan film o uroti, izdaji i korupciji s dvije paralelne radnje smještene u 17. stoljeće i u današnjicu, kao i talijanskog kandidata za Oscara, film Ne budi zao Claudija Caligarija koji u pomalo pasolinijevskoj maniri pruža uvid u život talijanske mafije u predgrađima Rima sredinom 1990-ih. Dio ovogodišnjeg raznovrsnog programa čini i zanimljivi mockumentary Ovčice, čiju režiju potpisuje debitant Alberto Caviglia. Ovjenčan dvjema nagradama na lanjskoj Mostri, film kroz urnebesnu i satiričnu fiktivnu priču (koja je snimana kao da se radi o dokumentarcu) na neuobičajen i neočekivan način pristupa delikatnoj temi antisemitizma.
 
kino europa 
Filmski program pratit će i izložba fotografija dobitnika nagrade Coppa Volpi, koja se na Mostri dodjeljuje redovno od 1935. najboljoj glumici i glumcu. Izložba fotografskih portreta, koje je ustupila Talijanska državna kinoteka, moći će se razgledati u prostorima kina Europa u razdoblju trajanja programa.

Ulaznice po pojedinačnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili online. Raspored projekcija dostupan je na: www.kinoeuropa.hr.
 
venecija u zagrebu 
Foto: PR
Objavljeno: 25.02.2016. u 12:26
Tagovi: kino Europa

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p