DOGAĐANJA

U hrvatskom dizajnu nema recesije!

Na prvoj večeri Nivea Cro-A-Portera saznali smo kako dizajneri nisu štedjeli na svojim kolekcijama, kako su zadovoljni svojim revijama i sretni što su napokon pokazali rezultat višemjesečnog rada!

Prvu večer Nivea Cro-A-Portera otvorila je miljenica hrvatske modne scene - Amarie. ''Radila sam na kolekciji tri, četiri mjeseca. Najviše sam koristila svilu, ali ovaj put je bilo i zmijske kože. Ideja se uvijek rađa sama od sebe, nemam neku strogu namjeru u glavi po kojoj se vodim već pokušavam u trenutku stvarati. Zadovoljna sam i sretna što je revija prošla. Ustvari, sada samo čekam komentare!'' Amarie je na reviji predstavila i kolekciju sunčanih naočala koja bi trebala krenuti u prodaju početkom idućeg tjedna, kao i sportska kolekcija, koja će također biti u Amarie ženstvenom stilu.

Nakon što je Amarie 'probila led' i time najavila početak velikog modnog događaja, uslijedili su Teo Perić za MAK, Ani Ani, Arileo, Ivana Popović, Ivona Martinko, Martina Felja, a naposljetku je sve zaokružila 'couture' revija Xenie Design.

''Odlučila sam za 'couture' reviju jer sam se pomalo zasitila pret-a-porter kolekcija koje inače predstavljamo. Zato sam ovaj put otišla u tom umjetničkom smjeru. Nisam razmišljala o prodavanosti ove kolekcije, ali većina je namijenjena scenskim nastupima Josipe Lisac,'' komentirala je Ksenija.

Primjetili smo kako dizajneri očito žele da žene ovo proljeće uživaju u casual obući jer je većina njih ove sezone odlučila štikle zamijeniti ravnim cipelama, tj. sandalama i japankama. Zato smo upitali dizajnericu Ivonu Martinko koja za svoje revije uvijek bira ravne cipele, zašto je to tako. ''Jednom sam vidjela na filmu kako Yamamoto kaže da uopće ne razumije zašto se žene muče noseći štikle i meni je to bilo super!'' odgovorila je.

Dizajneri su na kraju večeri s olakšanjem na licu i zadovoljnim sjajem u očima razgovarali o svome radu. ''Mislim da smo uspjeli prenijeti pozitivnu energiju zbog živih boja u kolekciji i ljudi su reagirali na to. Ove godine inspirirale su nas jake boje i dezen materijala koje smo odmah povezali s 'gypsy' stilom, a ovo je ustvari samo početak jer ćemo cijelu kolekciju dodatno razraditi,'' komentirao je modni dvojac Arileo.

Ani Ani u svojoj je kolekciji spojila ženstveni i urbani izgled. ''Ove godine ostala sam dosljedna svojim romantičnim i elegantnim kreacijama, ali sam sve to odlučila presjeći s malom dozom seksipila i urbanog stila. Jako sam zadovoljna i sretna!''

Martina Felja, zadovoljna i emotivna, predstavila je kolekciju inspiriranu glamurom, dok nam je Teo Perić za MAK rekao kako je svoju kolekciju posvetio 'zločestim' djevojkama. Ivana Popović, opet u svome prepoznatljivom stilu, cijeli je performans opisala kao spoj ''seksualizma, ljepote i homoseksualnosti' koji je u pozadini pratio le Zbor.

Nismo mogli ne upitati dizajnere je li recesija utjecala na njihov izbor i kvalitetu materijala, ali svi su odgovorili isto - ''Materijal je najvažniji, sve kreće od njega i na tome ne štedimo. Trošili smo kao i svaki put, ako ne i više.'' To je zasigurno svima drago jer kakve bi bile proljetne kolekcije bez slojeva tkanina, svile, volana, tila i bogatstva boja koje smo jučer imali priliku vidjeti.

 

Tina Bačić

Objavljeno: 17.04.2009. u 12:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p