DOGAĐANJA

U Laubi se otvara izložba kipara Roberta Jozića

'Krdo'
robert jozić
L
auba je započela izložbenu godinu odlično posjećenim dvanaestim izdanjem ZGRAFa - manifestacijom grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. U nastavku programa slijedi Hrvatska umjetnost danas - serija samostalnih izložbi koja predstavlja aktualne domaće umjetničke produkcije - format koji je Lauba pretvorila u svoj zaštitni znak. 27. siječnja s početkom u 19 sati održat će se otvorenje samostalne izložbe akademskog kipara Roberta Jozića naslovljena Krdo. Otvorenje izložbe biti će popraćeno i Laubatalkom, tradicionalnim razgovorom s umjetnikom kojeg će moderirati Mario Guček Andromak, kustos Laube.


Glavni protagonist ovog interesantnog postava je gnu, životinja iz roda velikih antilopa no koja je po fizionomiji apsolutni antipod općoj percepciji antilope. Iako su brojni, gnuovi se nalaze na samom dnu hranidbenog lanca i učestale su žrtve snagom i brzinom dominantnijih životinja. Robert Jozić ih postavlja u krug upravo jer je krug primjer savršene obrane.

„Zahvaljujući formaciji kruga 300 Spartanaca uspjelo je oduprijeti se naletu brojnijih Perzijanaca pa tako zahvaljujući kružnoj formaciji i moji gnuovi, kao i vojnici jedan drugome čuvaju leđa i meni je osobno to likovno zanimljivo. U jednom prostranom prostoru poput Laube složit ćemo teatralnu kompoziciju tako da se dobije dojam kompaktnog krda, snažnih rogova, čime će se postići jedinstvena energija s kojom se doima kao da su stvarni. Izrađeni su od iznimno tvrdog kartona na kojem se interveniralo crnom bojom što im daje slikarsku dimenziju i pojačava iskonsku priču i dinamiku. Nisu savršeni, ali već na prvi dojam bit će jasno i da svaki ima svoj karakter“, pojasnio je Robert Jozić postav s kojim nas sutra dočekuje u Laubi.

robert jozić
Hrvatska umjetnost danas je do sada predstavila izložbe Zlatana Vehabovića, Lovre Artukovića, Ivane Franke, Kristiana Kožula, Kristine Lenard, Brune Pogačnika, Viktora Popovića, Marka Tadića, Alema Korkuta, tandema Žižić/Kožul, TARWUK, Paulinu Jazvić, Jelenu Remetin te Sinišu Majkusa, a serija se nastavlja prvom samostalnom izložbom Roberta Jozića u Kući za ljude i umjetnost.

Foto: PR
Objavljeno: 26.01.2017. u 18:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p