DOGAĐANJA

U Zagreb stiže jedna od najvećih ikona suvremene umjetnosti

Lauba najavljuje veliku izložbu Plamena Dejanoffa
lauba
Jedna od najvećih ikona suvremene svjetske umjetnosti dolazi u Laubu - kuću za ljude i umjetnost te će se hrvatskoj javnosti po prvi puta predstaviti selekcijom pedesetak radova iz svog recentnog opusa. Neki od radova producirani su isključivo za veliku izložbu u Laubi, čije je otvaranje zakazano za 24. rujna u 20 sati.

Dejanoff je miljenik publike, kolekcionara i izlagača diljem svijeta. Njegovi radovi su produkt podrobnog istraživanja ekonomskih struktura i tržišta. O njegovom uspjehu svjedoče renomirani klijenti poput BMWa, Porschea, Samsonitea te sama činjenica da su njegovi radovi uvršteni u stalni postav vodećih svjetskih galerija suvremene umjetnosti.

Dejanoff je već dvadeset godina prisutan na svjetskoj umjetničkoj sceni. Rođen je u Bugarskoj, a već duži niz godina živi na dvije adrese, Berlinu i Beču, gdje je i završio školu za umjetnost i arhitekturu. Dejanoff je jedan od umjetnika koji svojevoljno prihvaća strategije konzumerizma, ekonomije i marketinga. Na tragu ready-made koncepta Dejanoff pripada svijetu konceptualne umjetnosti pritom koristeći elemente i objekte iz popularne kulture koji unutar galerijskog konteksta poprimaju novo semiotičko značenje kroz prizmu socio-kulturološkog iskustva.

Vođen temeljima koje su postavili Duchamp i Warhol, uz ironični pristup Koonsa s kojim ga umjetnička kritika često uspoređuje, Dejanoff je osvojio naklonost publike, kolekcionara te izlagača diljem svijeta. Njegova umjetnost se razvija u skladu s vremenom konsantno preispitujući poziciju umjetnika u suvremenom društvu. U svojim radovima Dejanoff često koristi i elemente iz arhitekture. U Laubi će biti prikazani dijelovi projekata "The Bronze House" i "Planets of Comparison" za čije je potrebe Dejanoff izradio detaljne replike građevina srednjovjekovnog grada Veliko Trnovo u Bugarskoj u kojem je rođen.

lauba
Pomno isplanirana marketniška strategija u suradnji s vodećim kompanijama koje se brinu o njegovom imidžu te prisutnosti njegove persone od Dejanoffa je stvorila svojevrsnu ikonu. Tijekom svoje dugogodišnje karijere Dejanoff je izlagao u vodećim umjetničkim institucijama diljem svijeta. Na impresivnom popisu sada će se naći i Lauba - kuća za ljude i umjetnost.

Otvorenje izložbe biti će popraćeno posebnim programom. Već tradicionalni LAUBATALK - razgovor s umjetnikom, moderira kustos Laube, Mario Guček Andromak. Neposredno nakon otvorenja, večer se nastavlja u znaku dobre zabave u unutrašnjem i vanjskom prostoru, koja će potrajati do ranih jutarnjih sati.
 
Izložba će biti otvorena od 24. rujna do 16. listopada 2016.

Foto: PR
Objavljeno: 10.09.2016. u 12:00
Tagovi: Umjetnost, lauba, Zagreb

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p