DOGAĐANJA

Umjetnički tandem Tarwuk u Zagrebu i Rijeci

Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić predstavljaju: NVV 2016

Willa Nasatir za NVV 2016 
Nakon dugog iščekivanja u Hrvatskoj se predstavlja međunarodno priznati umjetnički tandem Tarwuk, koji čine umjetnici Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić s adresom u New Yorku. 

Promocija njihovog projekta NVV i premijerna prezentacija publikacije održat će se u Galeriji Kranjčar u Zagrebu. Nakon Zagreba, svoj umjetnički rad nastavljaju u Rijeci, gostovanjem na rezidencijalnom programu Kamov i site-specific projektom u Malom Salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

NVV je višegodišnji kustoski projekt tandema Tarwuk kroz koji istražuju inovativne mehanizme prezentacije, distribucije i konzumacije umjetnosti. NVV je skraćenica za Nove vizualne vrijednosti / New Visual Values - kao što naslov sugerira, projekt eksperimentira s novim taktikama temeljenima na kolaborativnim odnosima u svijetu umjetnosti danas. Projekt se odvija u više faza u New Yorku i Zagrebu u suradnji s međunarodnim vizualnim umjetnicima, te završava ovom prezentacijom publikacije i izložbe foto-eseja Hrvoja Slovenca u Galeriji Kranjčar.
 
Lior Shvil za NVV 2016 
Razvoj i rast kulture digitalnih slika, koja je virtualno učinila više stvarnim od onoga što se događa u fizičkom svijetu, rezultirao je time da život živimo brže nego ikada. Svakodnevica nam je ispunjena sa stotinama instant zadovoljstava koje proživljavamo kroz konzumaciju tuđih iskustava putem digitalnih slika. Umjetnost se valorizira, kupuje i prodaje preko istih tih digitalnih reprezentacija. Izložbe su postale svojevrsni brending galerija i institucija, povlastica za one koji traže fizički kontakt. Pozicionirajući se u odnosu na ovaj kontekst, Tarwuk organizira izložbu nekih od najzanimljivijih lokalnih i međunarodnih umjetnika koja je skrivena od digitalnog svijeta i nevidljiva za publiku.

Projekt se pokreće pozivom četrnaestero umjetnika i umjetnica koji šalju svoj digitalni rad da bi ga se otisnulo na A3 format. Radovi se zatim ugrađuju u zidove kluba internacionalne poznate franšize koji se brendira kao mjesto za uspješne kreativce, u vrijeme njegova građenja na Lower East Side u New Yorku. Nakon što su radovi postavljeni ispod izolacije i zagrađeni knaufom, zidovi su obojani i nema fizičkog traga ove akcije u prostoru - postoji reprezentacijski materijal u obliku foto-eseja Hrvoja Slovenca i knjige projekta koji komuniciraju s publikom.
 
amir Gamulin Gamba za NVV 2016 
TARWUK (Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić) je umjetnički kolektiv osnovan 2014. godine, čija umjetnička praksa je suradnička i interdisciplinarna. Grade narativne strukture, koristeći video i skulpturu kao odabrane medije. Praksa im se temelji na razvijanju kompleksnog sistema generiranja značenja i materijaliziranja informacija u umjetničke objekte, pri čemu je ključno njezino utemeljenje u kolaborativnim procesima s vlastitim obiteljima. Istražuju digitalne i fizičke izvore koji proizlaze iz života različitih obiteljskih članova, pri čemu svaki ima jedinstvenu kontekstualnu pozadinu i povijest. U tom procesu interesira ih povijest skulpture i mogućnosti njezine transformacije i evolucije. U širem kontekstu, slijedeći osobne naracije obiteljskih članova, stvaraju poveznice s globalnim i mitološkim momentima iz kolektivne memorije ljudske civilizacije. Izlagali su u Dorfman Projects u New Yorku, NARS Foundation Gallery u New Yorku, Pony Projects Gallery u Berlinu, Kući Lauba u Zagrebu i Zona Sztuki Aktualnej u Szczecinu, između ostalih.
 
 
Igor Kuduz za NVV 2016 
Foto: Willa Nasatir, Lior Shvil, Damir Gamulin Gamba i Igor Kuduz za NVV 2016
Objavljeno: 19.07.2016. u 10:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p