DOGAĐANJA

Uzbudljiva i vruća kolovoška nedjelja

Makarunada i Šušur

Makarunada i Šušur

Korčulane, kao i brojne turiste koji su se odlučili ovih dana biti na otoku, sljedeću nedjelju očekuju čak dvije potpuno različite ali jednako zanimljive manifestacije – Makarunada i Šušur! Festival od riči. Prva će zadovoljiti gurmanska nepca, a druga intelektualne apetite pa će svatko moći uživati u onome što voli nastavljaujući u već poznatom, kvalitetnom tonu ovogodišnje korčulanske ljetne ponude.

Deveti put za redom na starom mjestu, ispred Doma kulture u Žrnovu, u organizaciji udruge Žrnovski makaruni, brojne posjetitelje dočekat će puni pijati tradicionalnog jela žrnovski makaruni u sklopu gastronomskog spektakla Makarunada. Žrnovski makaruni su stoljetno, izvorno jelo koje se priprema u istoimenom mjestu tek nekoliko kilometara od grada Korčule. Gastronomski potencijal ručno rađene tjestenine i umaka od govedine prema tradicionalnoj recepturi prepoznali su Grad Korčula, TZG Korčule i mnogi drugi koji su se udružili s udrugom Žrnovski makaruni u sad već prepoznatljivoj manifestaciji koja po promotivnoj cijeni pruža mogućnost svakom posjetitelju da proba i uživa u spomenutom jelu.

Program počinje već u popodnevnim satima, u 17:00 sati započinje radionica Učini sam pijat žrnovskih makaruna tijekom koje od Žrnovki možete naučiti umijeće pripremanja ovog jela. Budući da će se kuhati tokom cijelog dana, prve porcije bit će gotove već oko 18:30 sati dok je službeno otvaranje manifestacije uz prigodni program predviđeno za 20:00 sati. Procija makaruna uz fetu domaćeg kruha s moračom koštat će 30 kn, a ako mislite kako nešto slično možete pojesti u restoranima – varate se. Stoga, ako želite probati prave žrnovske makarune pripremljene na način kako su radili naši preci, svratite u Žrnovo na 9.-tu Makarunadu !

Makarunada i Šušur

Nakon pijata žrnovskih makaruna zasladite se književnom poslasticom u srcu staroga grada Korčule. Ispred katedrale Sv. Marka s početkom u 21:00 sat, ŠUŠUR! Festival od riči u svojem će jubilarnom petom izdanju dodatno ugrijati vruću, ljetnu kulturnu ponudu u Korčuli. Tako će se u okviru ove jednodnevne manifestacije domaćoj i gostujućoj publici željnoj kvalitetne ljetne ćakule u jedinstvenoj atmosferi starog grada, predstaviti autori čiji se opusi i interesi vezuju za putovanja, premještanja, radni ili životni nomadizam. Punih kufera priča u korčulanski ŠUŠUR! Ovoga će ljeta uploviti Alida Bremer, Jerko Bakotin, Dragan Markovina, Marko Pogačar i Igor Štiks, sa Seidom Serdarevićem kao kapetanom mirne plovidbe.

Nešto ranije istoga dana, od 18:00 sati na trgu ispred crkve sv. Petra, ŠUŠUR! će uposliti i zabaviti najmlađe u vidu besplatne kreativne radionice u suradnji s platformom djeca.hr. Festival završava rođendanskom feštom povodom obilježavanja prvih pet godina postojanja, a za plesno slavlje na otvorenom bit će zadužen najvjerniji gost festivala, beogradski DJ Ewox.

Makarunada i Šušur
ŠUŠUR! Festival od riči književni je festival u organizaciji udruge kulturne akcije KULA iz Zagreba, koja u partnerstvu s BLOCKFREI organizacijom iz Beča okuplja ženski tim iz Zagreba, Beograda, Beča i Splita i svakog kolovoza na raznim lokacijama starog grada Korčule realizira kulturnu manifestaciju koja podjednako privlači domaću i regionalnu publiku i autore. Svake godine festival se bavi određenom temom bliskom otoku, njegovim stanovnicima i posjetiteljima, uspostavljajući na taj način neposrednu komunikaciju između gostujućih autora i publike.

Ove će godine ŠUŠUR! Festival od riči svoj program posvetiti istraživanju društveno-političkog fenomena intelektualne migracije i nomadizma. Tema umjetničkih i literarnih nomada vrlo je dugo prisutna kao tema i kontekst u književnosti, a na poseban se način vezuje za sam otok Korčulu koja je od pamtivijeka prošarana putokazima raznovrsnih odlazaka i dolazaka. Ovogodišnji 5.-ti po redu ŠUŠUR! Festival od riči u realizaciji su potpomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Korčula. Uskočite u svoj omiljeni ljetni outfit i uživajte u pričama književnika koje će vas potaknuti na diskusiju, razmišljanja i možda podsjetiti na neka vlastita prošla ili inspirirati za neka buduća putovanja.

Foto: PR

Objavljeno: 05.08.2016. u 11:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p