DOGAĐANJA

Vanessa Redgrave otvara novu sezonu Filozofskog teatra

Nova sezona uspješnog projekta
HNK 
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otvara novu sezonu iznimno uspjelog projekta Filozofski teatar u nedjelju, 18. listopada 2015. u 19,30 sati, kada će urednik i voditelj Srećko Horvat ugostiti proslavljenu glumicu Vanessu Redgrave. 

“Dame i gospodo, danas je rođena velika glumica, Laert ima kćer”, glasovita je rečenica koju je 30. siječnja 1937. izgovorio legendarni Laurence Olivier u stanci izvedbe Hamleta u londonskom kazalištu Old Vic, najavivši rođenje kćeri svoga kolege Michaela Redgravea. Arthur Miller i Tennessee Williams prozvali su je najvećom živućom glumicom, a do današnjeg dana Vanessa Redgrave ostaje jedinom britanskom glumicom koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe.

Vanessa Redgrave poznata je i po svome aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije; bila je i ostala veliki kritičar “rata protiv terora”, te nikada nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i Sarajevo i Tuzlu i podržala radnike u njihovoj borbi protiv privatizacije.

Zbog svoga aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata, ali od aktivizma — što će biti i jedna od glavnih tema večernjega razgovora i druženja s Vanessom Redgrave u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu — nikada nije odustala.
 
HNK
Dana 15. studenoga 2014. gostovanjem Julije Kristeve počeo je dugo očekivani ciklus Filozofskog teatra kojem je po riječima intendantice HNK u Zagebu Dubravke Vrgoč, cilj bio prije svega privući mlađu publiku, a ujedno i otvoriti Hrvatsko narodno kazalište javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice. Tim povodom Zagreb su posjetiti i Niccolo Ammaniti, jedan od najpopularnijih socioloških parova današnjice - Saskia Sassen i Richard Sennett, ekonomska super-zvijezda Thomas Piketty te uvijek rado viđen Slavoj Žižek koji iznova dolazi već u siječnju iduće godine.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na blagajni HNK, radnim danom od 10-19h, subotom 10-13h, cijena ulaznice od 50-70kn, popust za studente i nezaposlene od 50%.

Foto: Getty Images, PR
Objavljeno: 13.10.2015. u 15:18
Tagovi: HNK, kazalište

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p