DOGAĐANJA

Velika izložba najpoznatijeg hrvatskog dizajnera nakita

Nenad Sovilj: 'Karijera je skup kamenčića u mozaiku'

Nenad Sovilj  
Najpoznatiji hrvatski dizajner nakita krajem svibnja slavi 10 godina umjetničkog djelovanja i to velikom izložbom u remek-djelu moderne arhitekture - Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu. Na izložbi pod nazivom Molekula, Nenad Sovilj predstavit će javnosti novu kolekciju koja je, kako kaže, oblikovno jednostavna, a tehnički, idejno i filozofski najzahtjevnija dosad.

Koristeći materijale i tehnike tipične u draguljarstvu te smolu, nastali su elementi koji su morfološki pročišćeni, a idejno se referiraju na mikro i makro kozmos od kojeg smo satkani. Tako u svoje atome od epoksidne smole, osim poludragog kamenja i metala, autor po prvi put umeće i plemenite metale poput srebra i zlata te dragog kamenja. S obzirom na ovu svečanu obljetnicu i uspješnu karijeru, nismo mogli odoljeti a da dizajnera ne upitamo što smatra krucijalnim za svoj uspjeh i što je to zbog čega žene toliko vole njegov nakit, ali i kako gleda na godine ispred njega:
 
'Pretpostavljam da je to neka energija koju im prenesem. Svaki svoj komad oblikujem sam. Nikad ništa ne odrađujem nego radim samo komade kakve ja želim. Nikad nisam pristajao na nikakve kompromise. NI estetske ni tržišne i vjerujem da je to ključ. Ne gledam previše unaprijed. Svaki moj korak samo je logični nastavak prethodnog, barem po mojoj logici. Ne mogu zamisliti da se bavim s bilo čim drugim osim dizajnom nakita. To je moj život, i iako je teško ja ne znam i ne želim ništa drugo raditi.'nenad sovilj
Na pitanje je li teško zadržati relevantnost na sceni koja buja novim imenima iz dana u dan, Nenad je odgovorio kako se ne zamara time već samo radi, jako puno i najbolje što zna:

'Ne gledam časopise, medije, druge... Kao što sam već rekao, svaki moj potez je samo logični nastavak prethodnog. Pretpostavljam da imam dobru logiku...'
 
nenad sovilj 
Postav izložbe Sovilj je osmislio kao sintezu fizičke konstrukcije i multimedije. U centralnom dijelu paviljona bit će postavljena golema skulptura molekule glukoze, koja je jedna od najbitnijih spojeva za život na Zemlji. Molekula je izgrađena od gotovo tone željeza, a osim kao eksponat, zamišljena je kao postament za nakit. Multimedijalnosti izložbe pridonijet će posebno osmišljena glazba te videoprojekcije na šest velikih zakrivljenih Samsung Ultra HD televizora. Također, Sovilj je tijek nastajanja izložbe dokumentirao pametnim telefonom Samsung Galaxy S6, omogućavajući svim zainteresiranima da uđu u njegovu radionicu i detaljno razgledaju korake složenog stvaralačkog procesa koji se kriju iza skladnih detalja i forme draguljareve kolekcije. Na pitanje zašto baš Francuski paviljon SC-a kao mjesto izložbe, dizajner je imao spreman odgovor:
 
'Francuski paviljon SC-a u potpunosti odražava moju estetiku. Izgrađen je u periodu između 2 rata, a taj period je moja vječna inspiracija. Sama građevina je spomenik kulture i pravo remek-djelo moderne arhitekture. Velika mi je čast da sam uspio organizirati svoju izložbu baš tamo.'
 
nenad sovilj 
Osim izložbe, projekt obuhvaća tribinu za studente na temu brendiranja u području dizajna i mode na kojoj će skupina stručnjaka pokušati mladima približiti sve faze u razvoju brenda, od ideje do proizvoda koji opstaje na tržištu.

Izložba se odvija pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba te Turističke zajednice grada Zagreba od 27. do 30. svibnja 2015. godine, a čitav projekt kulminirat će svečanim otvorenjem 27. svibnja. Zanimljivo je i to što je dizajner oslikao posebnu American Express karticu kao pozivnicu za otvorenje, što je prvi put da tu karticu redizajnira neki hrvatski umjetnik.
 
Foto: PR
Objavljeno: 20.05.2015. u 09:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p