DOGAĐANJA

Vrijeme je za najveći regionalni plesni spektakl

Započinje plesni festival Tjedan suvremenog plesa

hakanai cromainetienne 
Najveći regionalni plesni festival, 32. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 29. svibnja do 20. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, gdje će se od 25. svibnja moći kupiti ulaznice za ovogodišnja događanja. Ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar. 

Festival će započeti posebnim naglaskom na hrvatsku selekciju i uz međunarodnu konferenciju (29. do 31. svibnja), na temu Strategije plesa. U okviru programa Hrvatska koreografska platforma predstavit će se odabir produkcija koje su privukle pažnju, kako javnosti tako i stručne kritike, tijekom proteklih par sezona, a za koje su interes pokazali i strani promotori. Tako će se, primjerice, prikazati Studio za suvremeni ples s predstavom Pokret-ač koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld, Koreografska fantazija br.1 koreografkinje Marjane Krajač, a za koju je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2014. godine te koja će se izvesti na krovu Zagrebačkog plesnog centra; bit će to prilika pogledati i predstavu Matije Ferlina iz serije Sad Sam... te novu verziju predstave Crtač u produkciji BADco., ali ovoga puta postavljenu za hrvatske izvođače, popularnu predstavu TI plesne kompanije Masa, kao i Zagrebački plesni ansambl s predstavom Rekvijem za Z. te Luna Malekova Martine Nevistić.
 
matija ferlinsad 
Tog vikenda u Zagrebu borave i stručnjaci iz plesa, kako promotori tako i oni koji kroje nacionalne strategije, a koji će zajedno s hrvatskim profesionalnim plesnim djelatnicima okupljenim u Kulturno informativnom centru, povesti razgovor na temu Strategije plesa.

Ovogodišnji festival udomit će i dva EU projekta: Communicating Dance koji okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Njemačke, Irske, Nizozemske, Italije, Francuske i Hrvatske, te Migrant Bodies. Dok Communicating Dance razmatra kako približiti suvremeni ples javnosti i na koje načine poboljšati komunikaciju oko i kroz suvremeni ples, projekt Migrant Bodies razmatra fenomen migracija u najširem značenju ovog pojma, od migracija u prirodi do onih ljudskih. Projekt Migrant Bodies, uz plesne umjetnike okuplja i pisce i vizualne umjetnike, koji ovom prilikom razmatraju temu migracija, ali usko surađuju i s plesom. Na festivalu se predstavlja i Barak Marshall, koji je odnedavno umjetnički direktor plesne skupine Inbal Dance te tako svoju plesnu karijeru nastavlja na relaciji Los Angeles – Tel Aviv. U Zagrebu će nastupiti s predstavom Wonderland.
 
revoltcie thor hichem dahes 
Tijekom festivala publika će imati prilike sudjelovati aktivno u plesnim radionicama, a novost je poziv publici okušati se u izradi vlastite plesne knjige kroz radionicu koju će voditi Zoran Videoški. Uz filmske projekcije, tjedan će obilovati i prezentacijama rada mladih generacija plesača škola suvremenog plesa iz Zagreba i Ljubljane, uz razgovor o očekivanjima mladih plesača u trenutku ulaska u ovu zahtjevnu profesiju.

Međunarodni dio programa posvećen je suradnji s Francuskom, kroz projekt Rendez-vous Festivala Francuske u Hrvatskoj. Između ostalog, predstavit će se novija generacija francuskih koreografa, ali i oni koje smo imali prilike upoznati ranijih godina (poput Cie Nacera Belaza, Boris Charmatz, Vincent Mantsoe). Predstavit će se i najnovija koreografija rado viđenog gosta Thierry Smitsa; predstava ReVolt, nedavno premijerno izvedena u Belgiji. Po prvi puta predstavljaju se i poljski umjetnici, s predstavom Nijinsky: Posvećenje Snova u produkciji Teatra Bretoncaffe , za koju su dobili najviša priznanja koja u Poljskoj za ples dodjeljuje Ministarstvo kulture, kako za koreografiju tako i za izvedbu, a poslastica koja će obradovati one koji prate suvremenu mimu bit će nastup slavne Karine Holla.

zparequiem za z andi bancic 
Foto: PR
Objavljeno: 29.05.2015. u 10:31
Tagovi: ples

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p