DOGAĐANJA

Zagreb dobiva novi festival dizajna

Design District Zagreb afirmira urbani razvoj u zoni Martićeve ulice
Design District Zagreb  
Zagrebačka četvrt čiju arteriju čini Martićeva ulica u lipnju će zablistati kao domaćin novog uzbudljivog festivala! Ovu zonu u istočnom dijelu središta grada koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt afirmirat će kao kreativnu gradsku četvrt. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama autodijelova i salonima automobila, četvrt je svoj urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje brojnim vrijednim kulturnim i kreativnim inicijativama. Kulminacija projekta bit će četverodnevni festivalod 16. do 19. lipnja, namijenjen širem krugu građana i turističkih posjetitelja, dok će se brojne druge aktivnosti odvijati kontinuirano s ciljem dugoročnog poboljšanja kvalitete života stanovnika četvrti.
 
Design District Zagreb višeslojni je multidisciplinarni projekt nastao s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u tom dijelu grada. Namjera je stimulirati izgradnju ‘kreativne zone Martićeva’, prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.
 
Design District Zagreb  
Projekt ukazuje na potencijal četvrti da u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetničkim pothvatima afirmira proizvodnju kulture i turizma kao pogonskog goriva razvoja grada te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje i pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Ira Payer, autorica koncepta i kreativna direktorica Design Districta Zagreb, predstavila nam je ideje koje stoje iza projekta: ''U brojne napuštene poslovne prostore u kvartu, ranije povezane s autoindustrijom, spontano se useljavaju novi zanimljivi kreativni i kulturni sadržaji. Poput mnogih europskih gradova, i Zagreb danas vidi svoj razvojni put u prenamjeni industrijske infrastrukture u pogone za proizvodnju kulture u najširem smislu, što posebno dolazi do izražaja u širem središtu grada. K tome, u slučaju ovog kvarta, takva preobrazba se odvija postupno i nenametljivo, ne narušavajući prepoznatljivi duh cijele četvrti. Intenzitet kreativnih aktivnosti u kvartu došao je do trenutka kada su međusobno umrežavanje i živahnija suradnja između svih lokalnih aktera poželjan razvojni put. I sami djelujemo iz Martićeve, koja je naš “profesionalni dom”, bivajući svjedokom buđenja novog vala razvoja koji još uvijek traje. Tako da se može reći danas je ova četvrt dozvala u svoje okrilje, nakon čega je uspostavljen zajednički plodonosni odnos. U ovoj zoni su koncentrirani neki od najboljih dizajnerskih i arhitektonskih studija u Zagrebu, te ureda civilnih i umjetničkih udruga. Kvart je prožet vrijednom arhitektonskom baštinom modernog razdoblja, koja se u najnovije vrijeme počela ozbiljnije obnavljati. S druge je strane pun praznih, neiskorištenih prostora zaostalih i među većinom nakon povlačenja sadržaja povezanih s automobilskom industrijom iz četvrti. Njih namjeravamo oživjeti i učiniti ih korisnima. Design District Zagreb želi povezati aktere postojeće kreativne scene kvarta i osnažiti njihov stvaralački kapacitet, a ujedno i oživjeti neiskorištene prostore, potičući stvaranje novih sadržaja.''
Ove godine to se planira ostvariti pravim četverodnevnim festivalom u lipnju, kada će kvart ispuniti zanimljivi dizajnerski i umjetnički radovi, impresivne instalacije u javnom prostoru, svježa rješenja, scenariji i intervencije za dodatno poboljšanje života u kvartu, i još mnogo toga. Ideja je istodobno upregnuti sve stvaralačke potencijale u 'zoni Martićeva' kako bi kvart bio dugoročno prepoznat kao jedno od žarišta i najživlje središte kreativnih djelatnosti u gradu.''
 
Design District Zagreb  
Autentičan sadržaj Design Districta Zagreb, zajedno sa svim programskim događanjima, može se redovito pratiti i na internet stranici www.designdistrict.hr, koja će obilovati zanimljivim pričama iz kvarta, s naglaskom na intervjue s njezinim stanovnicima.
 
Design District Zagreb  
U programu Design District Zagreb aktivno će sudjelovati i dionici kreativne zajednice iz kvarta, među kojima izdvajamo: književni klub (i kvartovski pionir) Booksa, knjižara Bibliofil, Galerija Miroslav Kraljević i Galerija 3.14, Oris kuća arhitekture, coworking prostor Impact Hub, proizvođači i showroomi dizajnerskog namještaja Prostoria i Grupa Products, odnosno dizajnerskih naočala Sheriff&Cherry, atelje Owl Lidije Boševski, arhitektonski uredi Penezić i Rogina, MVA Mikelić Vreš arhitekti, Matrica arhitektura, Dva arhitekta; dizajnerski studiji Grupa, Fiktiv, Kuna zlatica, Superstudio, ugostitelji Blok bar, Mak na konac, Mali bar, Divas cafe i Divas bistro, visoke škole Edward Bernays i Vern, Design hostel 63 i dizajnerski apartmani Svimi, trgovine dizajnerskog namještaja Studio Haramina i Planet Moderna, ali želimo uključiti također i male obrtničke radnje kao što su postolar A Shoo ili cvjećarnica La Marco, koje se hrabro izdvajaju nekonfekcijskom ponudom.
 
Design District Zagreb
 
Foto: Marija Gašparović
Objavljeno: 29.02.2016. u 12:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p