DOGAĐANJA

Zagrebačka umjetnica izlaže u prestižnoj njujorškoj galeriji

Tajanstvena OKO izlaže u renomiranom društvu u e-flux galeriji
Oko 
prestižnoj njujorškoj galeriji e-flux od 17. travnja pa sve do 6. lipnja ove godine održavat će se izrazito atraktivna i zanimljiva izložba So You Want to See, a posebno nam je drago prenijeti vijest kako će veliku čast da izlaže imati i izrazito tajanstvena umjetnica iz Zagreba, OKO. Uz OKO svoje radove predstavit će šest velikih likovnih umjetnica različitih generacija, između ostalih: iznimno cijenjena Sanja Iveković, Rajkamal Khalon, Victoria Lomasko, Cecilia Vicuna i Carla Zaccagnini.

Izložba zanimljivog naziva Dakle, želite vidjeti (So You Want to See) okuplja šest žena umjetnica iz različitih mjesta i različitih generacija, koje primjenom različitih metoda estetske istrage kroz djela koja se nalaze u različitim povijesnim i društvenim kontekstima, kao i unutar različitih rodoslovlja suvremene umjetnosti i njezine uloge u društvu stvaraju jedinstvenu sliku stvaranja. Ipak, njihov rad svjedoči paralelnoj preokupaciji na različitim društvenim i umjetničkim matricama da svi dijele interes u istraživanju načina na koji društvene norme postaju naturalizirane, a slike igraju važnu ulogu u tom procesu.
 
Oko 
Dok se mnogi radovi bave pitanjima ženske borbe za emancipaciju i ravnopravnost, pod povijesnim i suvremenim uvjetima, izložba se vrti oko različitih pristupa načina gledanja i promatranja. Ona pokušava skicirati međusobne odnose između tvrdoglavog odbijanja onoga što vidimo i onoga što želimo vidjeti. Raspored, kolaž, kritična suprotstavljanje, prerada dokumentarnog pristupa, i kombiniranje različitih kulturnih referenci su među glavnim strategijama koje umjetnici na izložbi koriste u cilju da se suoče i sruše percepciju onoga što je uobičajeno, normalno i što se uzima zdravo za gotovo. Predstavljeni radovi nastoje da kontradikcije budu prividne, razotkriti mehanizme kroz čije značenje je formirana vizualnost i osporiti procese kroz koje je izgrađena interpretacija povijesti.
 
 
Foto: T.Galić, Oko
Objavljeno: 27.03.2015. u 10:42
Tagovi: izložba, Umjetnost

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p