DOGAĐANJA

Zagrebački HNK priprema premijeru opere 'Don Pascquale'

Komična opera na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta
Don Pascquale opera HNK Zagreb
O
pera zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora, 25. studenoga predstavlja premijeru komične opere talijanskoga skladatelja Gaetana Donizettija Don Pasquale, pod ravnanjem dirigenta Josipa Šege, u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Don Pasquale
najpoznatije je Donizettijevo djelo, čija je praizvedba 1843. godine postigla golem uspjeh i od tada je sastavni dio repertoara najvećih svjetskih opernih kuća. Tijekom tri čina pratimo zabavnu priču o dvoje zaljubljenih, Ernestu i Norini, u njihovu nastojanju da poremete ženidbene planove starca Pasqualea, koji je poželio Norinu kao svoju nevjestu. Brojna prerušavanja, zamjene identiteta, zabune i obrati, glavne su karakteristike ovoga djela koje se u ludomu ritmu poigrava sa životnim stereotipima.

Don Pascquale opera HNK Zagreb
Josip Šego član je zagrebačke Opere od 2000. godine kao korepetitor, a od 2005. godine angažiran je kao dirigent. Nekoliko godina ravnao je mješovitim zborom Collegium pro musica sacra, a kao dirigent često nastupa izvan matičnoga kazališta na drugim opernim scenama u zemlji i inozemstvu. Dora Ruždjak Podolski kazališna je redateljica s više od šezdeset dramskih i opernih naslova u svojoj karijeri, uspješnim suradnjama s brojnim teatrima u Hrvatskoj i inozemstvu te osvojene tri Nagrade hrvatskog glumišta za redateljska ostvarenja. Tri godine obnašala je dužnost ravnateljice dramskoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Don Pascquale opera HNK Zagreb
U predstavi sudjeluju: Ozren Bilušić / Giorgio Surian (Don Pasquale), Leon Košavić / Ljubomir Puškarić (Doktor Malatesta), Mark Milhofer / Nikša Radovanović (Ernesto), Marija Kuhar Šoša / Ivana Lazar (Norina), Antonio Brajković / Robert Palić (Carlino, lažni bilježnik), uz članove baletnog ansambla HNK Tatjanu Andročec, Ilincu Barbu Moga, Barbaru Novković Novak, Danijelu Zobunđiju, Filipa Filipovića i Alena Gotala.
Objavljeno: 23.11.2016. u 11:15

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p