DOGAĐANJA

Zanimljiva izložba polaroida posvećena New Yorku

'NYC Four seasons…and something red' Marijane Marinović u Supetru

“NYC FOUR SEASONS…AND SOMETHING RED” MARIJANE MARINOVIĆ 
Nakon dvije samostalne izložbe polaroida, Marijana Marinović održat će u utorak, 23. kolovoza u 20.30 sati treću izložbu fotografija pod nazivom NYC Four seasons…and something red (NYC Četiri godišnja doba…i nešto crvene) u Galeriji Supetarskog lita u Supetru na otoku Braču. 

Rođena Splićanka podrijetlom s Brača i trenutno s bazom u New Yorku, ciklus od 28 fotografija Grada koji nikad ne spava, specifičnih po crvenom detalju, predstavit će u sklopu kulturne manifestacije Supetarsko lito. Većina fotografija snimljena je u proteklih godinu i pol dana tijekom školovanja na New York Film Academy, a kako je za autoricom već 20 godina novinarske karijere, neke su snimljene po službenoj dužnosti za magazin Gloria. Izložba je otvorena do 10. rujna 2016.
 
Marijana Marinović prve je fotografije (polaroidom) napravila u rodnom Splitu, a fotografijom se nastavlja baviti i tijekom studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zanimljivi ljudi koje je susretala tijekom 20 godina novinarske karijere i o kojima je ispisala na tisuće rečenica i stotine priča, potaknuli su je da ih zabilježi (i zapamti) slikovno. Polaroid je njena prva i najveća ljubav, hommage djetinjstvu i instant fotografijama koje su krasile vrata frižidera, nevjerojatno brza umjetnost (koja joj kao nemirnom duhu paše) jer omogućava da od potpune bjeline nastane slika u samo tri minute…
 
“NYC FOUR SEASONS…AND SOMETHING RED” MARIJANE MARINOVIĆ   
“NYC FOUR SEASONS…AND SOMETHING RED” MARIJANE MARINOVIĆ
Njezina prva samostalna izložba Osmijesi…bez riječi prikazala je, naravno, 33 polaroida poznatih osoba iz hrvatskog javnog života poput Severine, Olivera, Luke i Petre Nižetić, Vanje Rupene, Branke Bebić, Davora Gopca i Marijane Batinić, a održala se 2007. u sklopu modne manifestacije Cro-a-porter na Zagrebačkom velesajmu. Druga samostalna izložba pod nazivom Gradovi-bjegovi postavljena je 2011. u zagrebačkoj Galeriji Velvet, osmislio ju je slikar i cvjećar Saša Šekoranja, koji je polaroide izvjesio u limene oznake Marijaninih omiljenih gradova: Londona, Pariza, Barcelone, New Yorka i Splita, a izložena je i samo jedna fotografija osobe – top-modela Helene Šopar, koja je inicirala i inspirirala izložbu.

Marijana trenutno živi malo dalje od Bračkog kanala – preko Atlantika: njena avantura u New Yorku počela je 2015. upisom u školu fotografije na New York Film Academyji. I još uvijek traje: fotoaparatom bilježi osmijehe slavnih kao što su glumci na Tribeca Film Festivalu, portretira uspješne Hrvate po Americi, snima vesela društva i obiteljska okupljanja, osmišljava modne priče, gnjavi prijatelje da joj poziraju…i satima luta po New Yorku, želeći upiti i fotografijama zabilježiti atmosferu Velike Jabuke. Na neka od njenih njujorških lutanja nastao je i ciklus fotografija New York: četiri godišnja doba…i nešto crveno
 
“NYC FOUR SEASONS…AND SOMETHING RED” MARIJANE MARINOVIĆ   
“NYC FOUR SEASONS…AND SOMETHING RED” MARIJANE MARINOVIĆ   
Foto: Marijana Marinović
Objavljeno: 12.08.2016. u 09:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p