DOGAĐANJA

Premijerni naslovi koje ne propuštamo ove sezone u ZKM-u

Nova sezona ispunjena nagrađivanim dramskim i proznim piscima
kazalište
Z
agrebačko kazalište mladih sprema nam još jednu uzbudljivu sezonu ispunjenu nagrađivanim dramskim i proznim piscima čime nastavlja tradiciju promoviranja hrvatskih autora kao i propitkivanja aktualnih tema koje nas se sve dotiču.


Premijernu sezonu otvorit će 15. listopada predstava Sherlock Holmes u režiji Krešimira Dolenčića, dok je autorica predstave Ana Tonković Dolenčić, koja je napisala novo djelo, novog zapleta, a prema proznim motivima i likovima opusa Arthura Cona Doylea, koristeći se njegovim 56 pripovjetki i četiri romana. Dolenčić je govorio kako je Holmes opće mjesto zapadne literature, čija je analitička logika naslovnog junaka i ove predstave referentno mjesto i kulture i znanosti. ''Predstava je za mladež, ali i starije koji vole dobar krimić'', kazao je Dolenčić, nastavivši da ZKM-ov Sherlock Holmes ima odličan zaplet, vrlo je kompleksan, igra se planovima, ruši četvrti kazališni zid. Ana Tonković Dolenčić dodala je da je krimić u kazalištu teški žanr, no zbog toga vrlo inspirativan i zanimljiv, radnja je smještena u viktorijansku Englesku što im se činilo bolje nego suvremeni okvir, iako takvih ima mnogo kao i aktualne kazališne i televizijske adapatacije.

kazalište
Na repertoaru je i predstava Noćni život nastala po nagrađivanoj drami Ivana Vidića, koju će režirati slavni redatelj Paolo Magelli. O predstavi je redatelj Magelli, koji nakon sedam godina i „Zagrebačkog pentagrama“ ponovno režira u ZKM-u, rekao: ''Vidićev tekst progovara o noćnom Zagrebu, to je antiutopijski laboratorij u jednom mikrokozmosu, progovara o Europi koja zadnjih 20 godina nema snage za novu utopiju, o revolucionarima koji postaju malograđani, zarobljeni u finacijskom ropstvu moćnika. To je pesimističan komad, maštovit, no s njim se nalazite u tunelu u kojem se bolje sutra ne vidi, a to je moj teren''. Dramaturginja predstave Željka Udovičić je kazala da je Vidić sjajan jer njegov krimić evoluira u intelektualnu satiru o pobunjenicima, potom reakcionarima i na kraju lopovima suočenima s unutarnjom borbom s besmislom, s utvarama neliberalnog društva.

Sljedeće godine bit će postavljena i predstava Črna mati zemla, po romanu Kristiana Novaka (roman je dobio književnu Nagradu T-portala za najbolji roman 2014. godine) u dramatizaciji Tomislava Zajca i režiji Dore Ruždjak Podolski.

Kristian Novak je o romanu istaknuo da je njegovo djelo postignulo veliki uspjeh kod publike i kritike, a pretočeno na kazališne daske neće biti prepričan roman, dapače on dokida odnos prema prozi, donosi nova pitanja i stoga se nada da će donijeti i nove vrijednosti. ''Črna mati zemla' je za mene kao autora dramatizacije bio veliki izazov je je riječ o izuzetnom, kultnom romanu, to je posao koji nosi odgovornost jer je to prvi izlazak romana u prostor adaptacije, nosi težinu praizvedbe. Ovaj predložak prati priču od hipsterskog Zagreba, vrijeme osamdesetih i devedesetih u Međimurju s fokalizacijom na lik koji nosi duboku traumu, a cijelo djelo otvara i teme pedofiliju, odnos s Crkvom, bullingu...'', zaključio je Zajec dodajući da je to topla i bolna priča.

kazalište
Olja Lozica, talentirana mlada autorica koja je u ZKM-u s uspjehom postavila nagrađivanu predstavu Sada je, zapravo, sve dobro o novom scenskom projektu kojeg će raditi u ZKM-u radnog naslova Radnice u gladovanju po drami Gorana Ferčeca istaknula je da je veseli raditi ovu socijalnu dramu o radnicama 21. stoljeća, nadahnutu štrajku glađu radnica Kamensko. Drama koja je praizvedena i naručena za njemačko kazalište govori o nezaposlenosti, neplaćanju radnika i drugim nepoštivanjima radnih prava. ''To je začudni materijal dokumentarne potke pisan u formi barokne pasije'', zaključila je Lozica o predstavi.


Foto: Pexels
Objavljeno: 19.09.2016. u 13:45

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p