LIFESTYLE

Najljepše biciklističke rute u i oko Zagreba

Kojim putevima krenuti kako biste se u potpunosti relaksirali?
@pp_zumberak_samoborsko_gorje
K
amo bježite kada želite smiriti um, usporiti tempo, mijenjati perspektivu i podsjetiti se da je sreća stanje uma, a ne okolnosti? Vjerujemo da bi jedan od češćih odgovora na ovo pitanje bio - priroda.


Logičan odgovor, najzdravija opcija i najjednostavniji bijeg upravo je priroda, mnogima lijek za sve boljke. Ovaj najlakši način relaksacije većina je ponovno počela prakticirati s dolaskom lijepog i toplijeg vremena, a osim na trčanje ili šetnje, sve su popularnije i biciklističke avanture.

Ako je biciklizam, u ovom slučaju rekreativni, vaš izbor tjelesne aktivnosti na otvorenom, jedan od sljedećih vikenda rezervirajte za neku od lijepih ruta oko i u Zagrebu koje vam donosimo u nastavku.

@pp_zumberak_samoborsko_gorje

Biciklistička ruta Sava

Biciklistička ruta Sava nije toliko zahtjevna, posebno iskusnima u redovima biciklista, no svakako je dovoljno lijepa za izlet. Počinje se kod ribičkog doma ŠRD RAK na jezeru Rakitje do kojeg se doći može od centra grada Ljubljanskom avenijom preko mosta Jankomir, smjer Ljubljana, izlaz Rakitje te Rakitskom ulicom do desnog skretanja za jezero Rakitje. Ono što će vas na ovoj ruti dočekati su prirodne ljepote svetonedjeljskih jezera, rijeke Save, Ornitološkog rezervata Sava-Strmec, a u prizorima ćete moći uživati uz laganu i ugodnu vožnju. Sve detalje o ruti možete saznati ovdje.

Žumberak

U lijepom Parku prirode nedaleko Zagreba postoje četiri organizirane biciklističke staze koje zajedno tvore oko 200 km rute, a označene su brojevima 1-4. Između Vilinske staze, Staze Slapova i Staze Svete Gere, preporučujemo Stazu Šišmiša jer se na toj ruti prolazi i pokraj poznatog slapa Sopot. Ova se ruta nalazi na potezu Samobor - Bregana - Grdanjci - Koretići - Jelenići - Brezovac Žumberački, a istražiti je detaljnije možete ovdje.

@pp_zumberak_samoborsko_gorje

Eko park Divlje vode

Jedna od poznatijih i najposjećenijih staza je park Divlje prirode u Samoboru, odnosno Crvena ruta. Premda nešto zahtjevnija zbog uspona, lijepo izletište će biti dovoljna nagrada za trud. Staza se sastoji od dva dijela od kojih je prvi laganiji i pogodan za rekreativce, a odnosi se na vožnju od Samobora preko Bregane i Grdanjaca do Bio parka Divlje vode i Žumberačkog eko sela.

Medvednica

Tu je i Medvednica, gdje se nalazi osam kružnih staza i jedna transverzalna koja ih povezuje, no s obzirom na to da mogu biti dosta zahtjevne za bicikliste rekreativce, preporuka je da se biciklom uputite po glavnoj cesti gore. Bit će to dovoljno lijepa ruta za opuštanje, a neće iziskivati toliko energije i volje.

@pp_zumberak_samoborsko_gorje

Maksimir

Ne treba izostaviti ni uvijek lijep Maksimir, kao ni Spomen park Dotršćina koji se nalazi malo iznad Maksimira i jedan je od najvećih parkova u Zagrebu.

Rute u okolici Zagreba

Poželite li krenuti na izlet izvan Zagreba, prijedlog je bicikliranje uz rijeku Kupu, Koranu ili Mrežnicu. Posebno će ugodna biti Kupa oko mjesta Pokupsko i Kravarsko.

@pp_zumberak_samoborsko_gorje
M.M.
Foto: Instagram (@pp_zumberak_samoborsko_gorje)
Objavljeno: 03.05.2017. u 12:00
Tagovi: Zagreb, bicikl

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p