LIFESTYLE

Najljepše biljke penjačice koje će svaki interijer pretvoriti u čarobnu zelenu oazu!

Zelenilo kao najveći ovosezonski trend u uređenju doma

U posljednjih nekoliko godina dekoriranje prostora pomoću biljaka postao je nezaobilazan trend koji, mogli bismo reći, ove godine doživljava svoj vrhunac. Od malenih sukulenta do gigantskih listova monstere; gotovo da i nema biljke koja ove sezone svoje mjesto nije našla u zatvorenom prostoru, a čini se kako je trend uređenja prostora biljkama otišao i korak dalje.

Svi znamo da su biljke penjačice jedan od najpoželjnijih rješenja kada govorimo o uređenju eksterijera, balkona i vanjskih zidića. Penjačice će svakom vrtu omogućiti maštovito oblikovanje prostora, a vašu zelenu oazu učiniti će još zelenijom. No, s obzirom na to da brojne vrste penjačica, od kojih su najpoznatije različite vrste ukrasnih vinovih loza, mogu itekako dobro rasti u nešto mračnijim prostorima i u hladu, nema razloga da ih ne pridružimo skupini kućnog bilja te da svoju omiljenu prostoriju pretvorite u pravi mali botanički vrt. Uzgoj vinove loze zaista nije kompliciran, a biljka sama po sebi zahtijeva minimalnu pažnju. Ipak, imajte na umu da će loza najbolje rasti kada je smjestite pokraj nekakve grede, cijevi ili kakve druge prepreke koja će biljci poslužiti kao sjajan penjački poligon. U nastavku smo izdvojili nekoliko biljki koje će sjajno rasti upravo u interijeru, a koje će ujedno poslužiti kao najljepša prirodna dekoracija!

Bršljan

Bršljan je jedna od onih biljki koje biste, bez obzira na dekoraciju, trebali imati u svojoj spavaćoj sobi. Pitate se zašto? Sobni bršljan je biljka koja na posve prirodan i učinkovit način čisti zrak od plijesni i otrova. Ukoliko pak želite da se listovi bršljana granaju po vašim zidovima, svakako se pobrinite da ga posadite u viseću teglu, a sve što trebate jest omogućiti mu minimalnu količinu sunca i - redovito zalijevanje.

Južni giseng

Južni giseng je također poznata biljka koja se od davnih dana koristi upravo u ljekovite svrhe stoga je sjajan izbor upravo za interijer. Jiaogulan je biljka bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i aminokiselinama zbog kojih se sve češće konzumira kao lijek iz prirode. Svi dijelovi ove zdrave biljke u potpunosti su jestivi, no ona će ipak najljepše izgledati kada joj omogućite nesmetan rast i redovito zalijevanje, a vaš zid u kratkom roku nalikovat će na pravi mali botanički vrt.

Singonij

Ova biljka penjačica iznenaditi će vas svojim brzim rastom zbog kojega svakako preporučamo da prilikom sadnje u vazu umetnete čvrsti štap koji će joj pomoći u penjanju. Ne preporuča se stavljati je u viseće košare jer joj je stabljika dosta krhka i lomljiva, a zbog činjenice da traži mjesto bez direktnog sunca i propuha, idealna je za kućni uzgoj. Ljeti je zalijevajte 2-3 puta tjedno, a zimi samo jednom tjedno.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac ili đavolji bršljan najpopularnija je i za uzgoj najjednostavnija sobna biljka; držite je na svijetlom mjestu, no nipošto na izravnom suncu i promatrajte kako se grana u širinu i visinu i kako ukrašava čitav prostor oko sebe. Baš kao i bršljan, puzavac je itekako poželjan u interijeru ne samo zbog dekoracije, već i zbog činjenice da njegova prisutnost u prostoru smanjuje koncentraciju štetnih tvari i učinkovito pročišćava zrak.

Objavljeno: 20.05.2020. u 10:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p