LIFESTYLE

Najljepše zagrebačke rute za ugodne šetnje

Zelene oaze u koje obožavamo pobjeći
šuma
A
ko smo u nešto sigurni, to je činjenica da se posljednjih godina počela mijenjati kolektivna svijest. Sve više celebrityja svjetskog kalibra otvoreno progovara o depresiji i nesigurnostima koje ih prate, istim onim pojmovima koji su se dosad držali u tajnosti ne bi li narušili besprijekornu zvjezdanu ambalažu, mainstream mediji sve više pišu o spiritualnosti, sreći, alternativnom i kvalitetnijem načinu života kojeg ne definiraju materijalna zadovoljstva, a YouTube kanali motivacijskih govornika sve su popularniji.


Polako, ali sigurno, svijest se mijenja i sve više ljudi traga za nečim većim od svakodnevne utakmice i pukog preživljavanja, a rad na sebi počinje prelaziti prag teretana i počinje se širiti na dvorane jogija, centre za vođenu meditaciju, kao i ono najjednostavije, u prirodu. Ovakvi trendovi ne čude s obzirom na turbulentni period kroz koji čovječanstvo prolazi, te se sve veći stupanj osvješćivanja nameće kao sljedeći logičan korak i svojevrsni prirodni slijed. Sigurni smo da ste primijetili kako sve više vaših poznanika na posao ide biciklom, hrani se zdravo, a vikende provodi u prirodi, daleko od gužvi, prometa i svakojakih gradskih must be špica, što je još jedna potvrda ovom pozitivnom lifestyle trendu, odnosno jednostavnijem načinu života kojem smo se poželjeli vratiti. Promjene su ovo koje ushićeno pozdravljamo, jednako kao i lijepo vrijeme koje nam omogućava da bježimo u prirodu kad god za to imamo prilike. Ako vaše punjenje baterija uključuje upravo ovaj, najjednostavniji i najučinkovitiji oblik rekreacije, donosimo nekoliko prijedloga zelenih oaza u našem glavnom gradu u koje se možete sakriti po potrebi.

jelenovac

@piece_of_kejt

Park šuma Grmoščica

Pomalo zaboravljena Grmoščica nalazi se nedaleko Črnomerca i predstavlja brzi bijeg u zagrljaj prirode. Prijedlog je krenuti iz Kustošije, nastaviti Vatrogasnom ulicom, Grmoščicom srednjom, potom i Grmoščicom desnom, a kao nagrada na ovoj lijepoj šetnji stići će lijep pogled na Zagreb u zapadnom dijelu šume.

Park šuma Jelenovac

Još jedna prekrasna ruta je ona park šumom Jelenovac, smještenom na nekoliko minuta od zagrebačke žile kucavice, Ilice. Ispunjena hrastovima, bukvama i grabovima, ova je oaza pogodna za šetnju, jogging...

Cmrok

Jedan od najljepših dijelova Zagreba ujedno je mjesto koje zamišljamo kao idealnu kulisu proljetnim i ljetnim piknicima. Na obroncima Medvednice u sjevernom dijelu grada, okružen Tuškancem i Jurjevskom, nalazi se Cmrok, mnogima omiljeni park u kojem su se nekoć održavali i prvi skijaški tečajevi.

medvednica

@park_prirode_medvednica

Dubravkin put

Ugodna šetnica koja spaja Cmrok i Ilicu idealna je za šetnju, vožnju biciklom i jogging. Tiha i šumovita, ova se staza nekoć zvala Sofijin put, prema supruzi bana Jelačića, a tijekom vremena definitivno nije izgubila svoju čar. Štoviše, uređenjem je postala jedna od najugodnijih zagrebačkih pitomih ruta.

Rokov perivoj

Brežuljak koji spaja Donji i Gornji grad omeđen je Ilicom, Britanskim trgom i Dežmanovom te predstavlja ljupki, mirom ispunjen kutak grada kojeg obožavaju mnogi. Ovaj je obronak Medvednice nekoć bio elitni dio grada, no sada osim mirne oaze predstavlja i vrijednu arhitektonsku točku.

Ribnjak

Još jedan u nizu najljepših zagrebačkih parkova dobar je izbor za sve koji žive u centru i žude za brzom injekcijom zelenila. Ribnjak, između ulice Ribnjak i Katedrale, je nekoć bio umjetni ribnjak, no isušivanjem se pretvorio u park kakvog poznajemo danas.

maksimir

@topalonkica

Maksimir

Nemoguće je pobrojati sve epitete kojima se opisuje Maksimir. Po ljetu ili po zimi, romantična maksimirska šetnica mnogima je omiljeni ritual i bijeg od gradskog asfalta.

Park prirode Medvednica

Jedna od najvećih blagodati Zagreba upravo je Medvednica, sa svojim najvišim vrhom Sljemenom, ali i brojnim planinarskim stazama i domovima. Jedna od nama najdražih ruta je ona koja kreće iz zapadnog dijela grada, točnije Podsuseda, i dolazi do špilje Veternice te Glavice, planinarskog doma izgrađenog 1936. Osim što ćete na putu do doma imati prilike proći Zelenom magistralom i doživjeti divan pogled na Zagreb, moguće je prošetati i do slapa Sopot do kojeg vodi planinarska staza 4 od Gornjeg Vrapča.

Samobor

Pitoreskni Samobor udaljen je 20 kilometara od Zagreba, no i dalje je jedno od omiljenih izletišta. Što zbog svoje očuvane stare gradske jezgre, što zbog mira i kremšnita, a što zbog planinarskih staza Samoborskog gorja, uvijek je dobra ideja.

@blue.ridinghood

@blue.ridinghood


M.M.
Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 29.03.2017. u 12:51
Tagovi: Zagreb, zdravlje

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p