MATEA MARTEK

Najljepši trenuci s piste BIPA FASHION.HR-a

Momenti kojih se uvijek rado prisjećamo
BIPA FASHION.HR
Teško je bilo za zamisliti, tamo davne 2007. godine, u što će točno narasti modno događanje koje je svoj životni ciklus započelo s idejom da okupi mlade dizajnerske nade. No, rođena iz čistog entuzijazma, Modna je gušterica stasala, odrastala, ime promijenila u FASHION.HR, početničke greške zamijenila profesionalnošću, iz godine u godinu postajući sve većom i značajnijom. Iz Varaždina je i Zadra otputovala sve do Zagreba, oko sebe okupila najznačajnija imena domaće modne scene te je danas, 25 sezona nakon prvog izdanja, postala najvažnijim modnim događanjem u zemlji.

Jednako kao što je organizacijski tim rastao sa svakom novom sezonom FASHION.HR-a, bujale su i vizije, kao i apetiti vezani za onaj produkcijski dio priče. Dio je to koji, da bi uobličio i prenio dizajnersku viziju, gledateljima ispričao priču i na jednu večer ih prenio u neki drugi svijet, mora teći savršeno. Kotačići se modne revije moraju okretati točno u sekundu, podmazano i koncentrirano, a sve kako bi tih desetak minuta tijekom kojih modeli prodefiliraju pistom, bilo perfektno.

Gledajući tako u povijest FASHION.HR-a, mnogi fantastični momenti poput bljeskova iskaču u mislima. Trenuci u kojima sjediš u publici i već ti na prvi takt pozadinske glazbe kralježnicom prođu žmarci. Bam. U sekundi si se našao u vrtlogu nečijeg svijeta, usisan u viziju dizajnera čiji su modeli počeli stupati pistom. I upravo u tim momentima, kada se svaki djelić puzzle zvane modna revija posloži savršeno i stvori moćnu priču, budeš sretan što si tu gdje jesi, što uživo svjedočiš i bivaš dijelom te genijalne energije. Sjetiš se zašto si prvotno poželio ući u taj modni svijet. Glazba, osvjetljenje, reflektori, scenografija, vizualizacije, lokacija, oblik modne piste, izraz na licima modela, način na koji hodaju – sve su ovo detalji koji sakupljeni u cjelinu kreiraju taj snažni dojam i zbog kojih poželiš da modna revija ne završi. Priznajem, padam kao kruška od oduševljenja na snažne revije. Volim kada dizajner niti jedan djelić svoje revije ne zanemari, kada se ponaša poput redatelja svoje najvažnije predstave, dirigenta atmosfere i naših raspoloženja, i kada me naprosto omađija u tih desetak minuta. Volim kada jasno zna komunicirati svoj brend i kada mu nije svejedno na kakvu glazbu predstavlja svoje kreacije i kakva će kulisa biti iza njegovih probranih modela. Volim kada mi priredi show u kojem su glavne zvijezde njegove kreacije. A takvih je eksplozivnih momenata u 25 sezona FASHION.HR-a bilo mnogo, zahvaljujući produkciji samog događanja. Nisam svjedočila svima jer me moja me godina proizvodnje u tome ograničila, no zauvijek su u mojim neuronskim mrežama ostali zapisani oni kojima jesam.

BIPA FASHION.HR
Sjećam se tako gornjogradske bajke u koju smo zakoračili na BIPA FASHION.HR Cruise Collectionu 2016. godine, kada je modna pista bila smještena na platou Gradec i kada smo kreacije dizajnera gledali dok nam je u perifernom vidu stajala zagrebačka katedrala. Prekrasna ljetna atmosfera, Klovićevi dvori kao kulisa piste u obliku kvadrata, cvjetne instalacije u središtu lokacije koje su navečer bile osvijetljene ljubičastom svjetlošću... Ovo je zaista bio jedan od najljepših trenutaka događanja i jedna od najzanimljivijih produkcija FASHION.HR-a.

BIPA FASHION.HR
U revijalnom tonu, još jedna ljetna sezona i još jedna predivna lokacija. Zagrebački Tomislavac, sam po sebi atraktivan, u sklopu BIPA FASHION.HR Cruise Collectiona 2015. se pretvorio u pravu bajku. Kružna pista pozicionirana oko fontane, osvijetljeni Umjetnički paviljon u pozadini, bend koji je na pozornici tik do piste svirao i boje koje su se mijenjale paralelno s dizajnerskom viziju osigurali su zaista čarobnu atmosferu u samom centru Zagreba.

bipa fashionhr
U ladicu najposebnijih stavljam svakako i produkciju u Tunelu Grič u kojem se FASHION.HR djelomično odvijao 2016. godine, nakratko mijenjajući Paviljon 5 Zagrebačkog velesajma za tajnovite podzemne prostorije za javnost netom otvorenog prostora. Produkcijska je ljestvica ovime još jednom postavljena visoko. Misteriozni se tunel u kojem su se devedesetih posljednji put odvijali underground partyji pretvorio u čarobnu modnu pistu na kojoj su svoje kreacije pokazale Ana Maria Ricov i Marina Design.

BIPA FASHIONHR
Jasno se sjećam i svih naleta uzbuđenja i razrogačenih očiju koje pokušavaju memorirati svaku sekundu, uzrokovanih već samim početkom revije modnog dvojca Coded Edge. Dvojac koji baš uvijek oduševi svojom dobro promišljenom i zaokruženom prezentacijom, uz pomoć produkcijskog tima FASHION.HR-a je iz godine u godinu pistu činio drugačijom. Jednom uz šaputanje Sare Renar i crvena svjetla stroboskopa, jednom uz Side Project koji je visio sa stropa na lancima pjevajući istovremeno, jednom s performansom sa Senkom Bulić u suradnji s Martinom Miholić, a jednom puštajući svoje modele po vodi na pisti u obliku romba na Zagrebačkom velesajmu, definitivno su se urezali u pamćenje.

BIPA FASHION.HR
Jedan od posebnijih momenata produkcije FASHION.HR-a svakako su i revije Ivice Klarića. Kao kulminacija sezone proljeće 2015., IK Studio je tako svoje modele poslao na pistu uz zvuk Doorsa, grmljavine i kapljica kiše, dok se sljedeće sezone dogodila prava suprotnost – pista se zapalila. Trenutak kojeg se svi i dalje sjećamo sa smiješkom.

I premda je tijekom 25 sezona FASHION.HR-a bilo još mnogo produkcijski izvanrednih događanja, kulisa i efekata, ovih pet nekako predvodi kolo. Mogla bih u kutiju sjajnih svakako staviti još i romantične kulise kroz koje su uvijek šetali modeli u kreacijama dvojca eNVy room, fantaziju u bijelom koja se odvijala uz zvuk violine za vrijeme revije Kralj i Krajina ili pak vesele zabave s pravim vrtuljcima za vrijeme revije ELFS-a. No, da ovo prisjećanje ne bi bilo dulje nego što jest, završit ću ovdje i reći kako jedva čekam da me nova sezona BIPA FASHION.HR-a, ona od koje nas dijeli svega dan-dva, iznenadi. 

Foto: PR
Objavljeno: 22.10.2017. u 18:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p