DIZAJN I ARHITEKTURA

Najluksuznije svjetske robne kuće

Oaze mode i ljepote koje vrijedi posjetiti

Svijet već odavno uživa u bogatim zdanjima mode i ljepote, koncipiranima na način da u njima pronađete baš sve što bi vam moglo zatrebati za svakodnevni život. Osim što plijene pažnju svojom veličinom, luksuzne robne kuće također su prave modne meke najluksuznijih svjetskih brandova, koji su ovdje pronašli svoje sigurno i itekako isplativo utočište. Neke od njih mnogi si ne mogu priuštiti, ali šetnja njihovim hodnicima danas se svrstava u pravu turističku atrakciju, koja se nipošto ne propušta.

 

Galeries Lafayette


Galeries Lafayette svojevrsna su pariška institucija. Ova robna kuća nije bila prva (La Bon Marche je najstarija u Francuskoj), ali je svojim dizajnom apsolutno nadmašila svu konkurenciju. Njen interijer, ali i eksterijer, prizor su koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje i ostaviti vas bez daha.

Osim što na jednom mjestu objedinjuje odjele sa skupocjenom odjećom, nakitom i kozmetikom, Lafayette se snažno ističe svojom belle epoque arhitekturom, koja vas osim na shopping poziva i na razgledavanje, pogotovo kada su u pitanju neo-bizantska kupola, krovna terasa te njeno art nouveau stubište.

 

Nordstrom

Kada su u pitanju robne kuće u SAD-u, lome se brojna koplja. Sjevernoameričko tržište definitivno je jedno od konkurentnijih, a temelje robnih kuća davnih su dana učvrstile mnoge obitelji, čiji nasljednici i novi vlasnici danas vrlo rado vole tvrditi da je upravo njihov 'department store' najluksuzniji u SAD-u, ako ne i u cijelome svijetu. Saks Fifth Avenue, Bloomingdales i Neiman Marcus samo su neki od njih, no robna kuća Nordstrom ove im je godine otela titulu najbolje.

O njoj hvalospjeve nisu morali nizati sami vlasnici, jer za njih su to učinili zadovoljni korisnici. Ogromna anketa koja je provedena, pokazala je kako Amerikanci u potrazi za luksuznim krpicama najviše vole posegnuti upravo u ovu robnu kuću, koja zahvaljujući povjerenju svojih kupaca i unatoč recesiji bilježi stalni rast prihoda.

 

Harrods


Na engleskom tlu već godinama traju slična takmičenja, iako je kandidata mnogo manje, a apsolutnu prednost davnih je dana zaključila londonska robna kuća Harrods. Ovdje ćete pronaći doslovno sve od igle do lokomotive, a monumentalno zdanje proteže se na čak 90,000 kvadratnih metara. Osim što su si svoje mini kutke ovdje osigurali brandovi poput Chanela, Burberryja, Lanvina i Yves Saint Laurenta, ovdje ćete pronaći i svjetski poznatu Laduree slatičarnicu, kao i impresivni beauty odjel te nadasve bogatu gastronomsku ponudu.

Zanimljivost je i da je Harrods 1989. propisao službeni dress code, a u njegovim prostorijama i danas se mogu pronaći memorijali princezi Diani i Dodiju Al-Fayedu, čiji je otac 2010. godine robnu kuću prodao katarskoj fondaciji.

 

Isetan Shinjuku


Najprestižnija i najluksuznija robna kuća na istoku je tokijski Isetan Shinjuku, kroz čije prostorije godišnje prodefilira više od 30 milijuna kupaca. Robna kuća bogate tradicije na jednome mjestu okuplja najbolje od zapadnjačke mode, kao i japanske dizajnerske brandove te tradicionalnu odjeću i modne dodatke.

Najpoznatiji svjetski kuhari upravo ovdje kuhaju za svoju klijentelu, a robna je kuća poznata i po svojoj čokolateriji, u kojoj se mogu isprobati najraznovrsnije čokolade sa svih strana svijeta.

 

-->

-->-->--> -->Galleria Vittorio Emmanuele II


Iako ju ne bismo mogli nazvati klasičnom robnom kućom, milanska Galleria Vittorio Emmanuele II smatra se pretečom modernih shopping centara i konceptualnih kuća. Svjetski poznata galerija, dizajnirana 1860. i građena između 1865. i 1877. godine, sastoji se od dvije natkrivene ulice koje se međusobno isprepliću oktogonom te povezuju Duomo i Teatro Alla Scala.

Galerija s prekrasnom kupolom, dom je najluksuznijim brandovima i restoranima stoljetne tradicije, a samo neki od njih su Louis Vuitton, Gucci i Prada. Arkade koje skrivaju najluksuzniji milanski kutak prava su shopping, ali i turistička atrakcija.

H.B.

Objavljeno: 31.08.2012. u 13:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p