LIFESTYLE

Nezahtjevne sobne biljke koje će uljepšati svaki dom

Osvježite svoj prostor zelenilom i budite bez brige

Opsesija biljkama u posljednjih je nekoliko godina postala pravi trend, a posebice kada govorimo o uređenju interijera; osim što pročišćuju zrak, biljke će u svaku prostoriju unijeti dašak prirode i života, a čak i ako ste jedni od onih kojima ni kaktusi ne uspijevaju, predlažemo da ne odustajete od zelenih kućnih prijatelja jer postoje i one biljke koje su zaista jednostavne za održavanje i zahtijevaju minimalnu brigu.

Baš kao i kada govorimo o modi, svako desetljeće ima svoje prepoznatljive i popularne trendove u biljnom svijetu; tako su primjerice 50-e i 60-e godine obilježile afričke ljubičice, dok su 80-te i 90-te bile su obilježene sobnim fikusima i terarijima koji se ponovno vraćaju u modu. No, osim retro trendova danas se ističu i neobični sukuletni, ali i gotovo sve biljke čiji su zeleni listovi ukrašeni neobičnim uzorcima i bojama, a koje se savršeno uklapaju u kućne, minimalistički dizajnirane police koje će biljkama dopustiti potpunu dominaciju domom. U nastavku smo izdvojili one biljke koje će se prilagoditi svim uvjetima i koje će uspijeti i onim najvećim antitalentima, a koje će svojim atraktivnim izgledom itekako doprinijeti estetici vašeg interijera.

Aloe Vera

Aloe vera je sve popularnija biljka koju ćete s lakoćom uzgajati kod kuće, a zbog svojih ljekovitih svojstava izuzetno je tražena i u kozmetičkoj industriji. Aloe veru ćete održavati vrlo lako; ne voli često zalijevanje, ali voli sunce i toplinu stoga se pobrinite i pronađite joj mjesto u kući koje je često izloženo sunčevim zrakama. Osim što će uljepšati vaš prostor i pročistiti zrak, iskoristite sok iz listova te napravite pripravak za njegu oštećene kože!

Monstera

Monstera je uvjerljivo jedna od najpopularnijih biljki na svijetu, a s obzirom na njen veličanstven izgled i na činjenicu da uspijeva u gotovo svim ''kućnim'' uvjetima, ne čudi nas pretjerano činjenica da veliki broj ljudi bira upravo ovu vrstu biljke za dekoraciju interijera. Monstera voli svjetlost, no ne voli direktno izlaganje suncu, a zalijevate ju na način da vodu raspršujete duž cijele biljke, a posebice listova.

Paprat

Ova nezahtjevna sobna biljka lijepih, dugih, dekorativnih listova odlično će se snaći u interijeru, ali i eksterijeru (balkoni). Paprat voli vlagu stoga se morate pobrinuti da zemlja u kojoj je posađena sama biljka nikada u potpunosti ne presuši, a zalijevati je morate jednom tjedno. Isto tako paprat možete uzgajati samostalno ili kombinirati s drugim biljkama.

Sanseverija

Sanseverija ili svekrvin jezik idealan je izbor za one koji nemaju puno vremena koje bi posvetili sobnim biljkama; ne treba je previše zalijevati jer je podložna truljenju, a dobro će rasti i u slabo osvijetljenim prostorima. Ne podnose jaku svijetlost, ali ni vlagu, stoga je savršen izbor i za prostorije s minimalnom osvijetljenošću.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan često se i naziva pauk-biljka, a potječe iz daleke Južne Amerike. Izrazito je lagana za održavanje, a jedino oko čega se morate brinuti jest da joj osigurate umjereno osvijetljeno mjesto te da je zemlja u kojoj je sama biljka posađena konstantno vlažna. Uz pravilnu njegu, zeleni ljiljan može živjeti desetljećima.

Sukulenti

Praktični, a vrlo dekorativni sukulenti u posljednje vrijeme zavladali su dekoracijom interijera i balkona, a zbog svoje izdržljivosti i minimalne brige koju ova skupina bilja zahtijeva, idealan je izbor za sve one koji ne provode mnogo vremena u svojim domovima i koji nemaju vremena za redovito zalijevanje. Morate ih zalijevati svaka do tri tjedna, a svakako valja pripaziti da ih ne zalijete previše jer će korijen same biljke proklijati, a biljka – uvenuti.

Zamija

Zamija je vizualno atraktivna biljka sa snažnim, mesnatim listovima tamnozelene boje, a prema Feng shuiju vjerovanju ova biljka donosi sreću i financijski uspjeh stoga je mnogi smještaju upravo u svoj radni prostor. Zamija je vrlo jednostavna za održavanje, a ono što morate znat jest da je ne smijete pretjerano izlagati sunčevoj svjetlosti stoga je idealna za dekoraciju nešto mračnijih prostorija.

 

Dracena

Dracena ili zmajevac je jedna od najotpornijih biljki savršenih za uzgoj u zatvorenim prostorima. Raste vrlo sporo, stoga joj ni manjak svjetlosti neće smetati, a ujedno je i jedan od najjačih biljnih pročišćivaća zraka. Ono što je bitno kod dracene jest redovito zalijevanje i velika posuda u kojoj će se korijenje same biljke slobodno granati. Svojim izgledom neodoljivo podsjeća na palmu i savršen je dekor za baš svaki interijer.

Objavljeno: 22.04.2020. u 10:29

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p