LIFESTYLE

Osjetite potrese koji ne postoje? Znamo kako se najbolje s time nositi!

Fenomen kojeg mnogi od nas osjećaju ovih dana!

Nakon razornog potresa koji je odnio tople domove brojnim obiteljima, tlo i dalje ne miruje. Zbog stalne izloženosti potresima, poprilično smo postali osjetljivi na gotovo svaki zvuk, a mnogi imaju osjećaj da se sve trese i onda kada tlo zaista miruje. O čemu je točno riječ i kako si možemo pomoći, otkrijte u nastavku!

Ako cijelo vrijeme imate osjećaj da tlo konstantno podrhtava, niste sami! Riječ je o fenomenu fantomski potresi, što je zapravo poprilično česta i normalna reakcija koja se javlja kada smo dugo izloženi strahu, stresu i tjeskobi. Ovaj fenomen pojasnio je Europsko-mediteranski seizmički centar (EMSC) na Twitteru, navodeći da je riječ o traumi koja se javlja kao posljedica stalnih potresa, gdje se tijelo i dalje nalazi u stanju napetosti, pripremajući se na novu opasnost.

S druge strane, postoji i način s kojim si možete ublažiti ovu neugodnu pojavu, a to je da u svojoj neposrednoj blizini uvijek imate čašu vode. Kada se dogodi potres, pa i onaj najmanji, voda je ta koja bi pokazala neku promjenu, odnosno gibanje, stoga svaki put kada niste sigurni umišljate li potres ili je on bio stvaran, pozicija vode pružit će vam odgovor.

Također ono što će vam biti od velike koristi jest i zadržavanje neke svoje standardne dnevne rutine. Okupiranje misli svakodnevnim obavezama može biti korisno jer odvraća našu pažnju sa zvukova koji nas okružuju, a koje možemo pripisivati potresima. Hrvatska godišnje ima i više od 200 malih potresa, magnitude 2,5 po Richteru te ih inače i nismo svjesni kao sada kada se nalazimo u stanju pripravnosti. Nadalje, ako imate velikih teškoća sa spavanjem, ono što vam može olakšati jest naizmjenično spavanje ukućana. Tako se možete podijeliti u smjene, gdje će jedan član kućanstva biti budan te dežurati nad ostalima i tako si međusobno stvoriti osjećaj sigurnosti.Ovim putem želimo podsjetiti i na našu humanitarnu akciju #jednizadruge gdje prikupljamo sredstva za sve stradale u potresu te vas pozivamo da podržite, podijelite i donirate iznos po želji koji ćemo pri završetku akcije raspodijeliti onim najpotrebnijima! Zapamtite, svaka kuna je bitna i može napraviti značajnu promjenu!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 08.01.2021. u 09:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p