LIFESTYLE

Otvorena ELLE izložba u HDLU

Retrospektivni postav stotinjak naslovnica francuskog Ellea
Elle hdlu 
Hrvatsko izdanje Ellea svečanim otvorenjem predstavilo je 18. lipnja u Domu HDLU izložbu Elle: Moda&Društvo, 1945-2015, retrospektivni postav stotinjak naslovnica francuskog Ellea, kultnog ženskog modnog časopisa koji je već sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, nego i aktivni sudionik i avangardni nositelj tih promjena.

Prateći kronološki estetski razvoj i ključne fenomene koji se iz njih iščitavaju, naslovnice su podijeljene po dekadama i tematski te popraćene tekstovima koji ih kontekstualiziraju. Dizajn postava u jedinstvenom okruglom prostoru Galerije Bačva potpisuju uspješne kustosice mlađe generacije Nina Bačun i Vanja Žanko, dok je autor originalne instalacije koja prati izložbu Dorijan Kolundžija,  nagrađivani beogradski umjetnik svjetske reputacije u području primijenjene grafike i novih medija.
 
Elle hdlu 
Ideja Helena Lazareff, idejne začetnice i prve urednice Elle, da ženama pokaže da im je sve dostupno, kultura, književnost, informacije, obrazovanje, sve vrste poslova, slobodan izbor u svemu, kao i spoznaja o važnosti njihove uloge u suvremenom društvu, do danas je ostala ideja vodilja svih Elleovih izdanja diljem svijeta. Elle od samog početka aktivno promovira otvorenost žene životnim izazovima i njezinu sposobnost da se suoči s problemima te sama donosi odluke o svome životu. Drugim riječima, nudi joj nove ideje, ali joj, baš kao i danas, u cijelosti ostavlja slobodu izbora. Od prvog broja Elle je pisao o svim ključnim osobama i pojavama koje su obilježile proteklih 70 godina: ratu u Vijetnamu, Beatlesima i Rolling Stonesima, antibaby piluli, crnokošuljašima, ubojstvu Kennedyja, Bobu Dylanu, studentskoj revoluciji 1968., obespravljenim ženama diljem svijeta, problemima muslimanskih žena bez prava glasa, zlostavljanim i sakaćenim ženama; zauzimao se za veći broj žena u politici, promovirao ravnopravnost, važnost obrazovanja, ekologiju, toleranciju, multikulturalnost, pluralitet mišljenja...

Ova izložba nastavlja vrlo jasnu tu misiju, i to u trenutku kada istraživanja pokazuju da je žena s diplomom u RH gotovo 60 posto; no istodobno među zaposlenima manje je žena nego muškaraca, a žene u prosjeku zarađuju 5,4 posto manju plaću. Osim toga, čak oko 55% ispitanika Ureda o rodnoj ravnopravnosti nije bilo zainteresirano za pitanja ravnopravnosti spolova te je vrlo očito da se mora posvetiti znatna pozornost rodnom osvješćivanju i senzibiliziranju građana RH za rješavanje problema diskriminacije žena.
 
Zahvaljujući kreativnom izričaju i osebujnoj viziji legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba će okupiti iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti, ali i vrlo atraktivan za široku publiku zainteresiranu za modu i pop kulturu. Izložba je dio prestižnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.
   
Madame Michele Boccoz i Vladimira Mirković Blažević Michele Boccoz i Vladimira Mirković Blažević
 
Na otvorenju se se okupila mnoga poznata lica, poput veleposlanika; Veleposlanica Australije Susan Cox, Veleposlanica Francuske Michelle Boccoz, Ataše Veleposlanstva Ruske Federacija Anna Kalabukhova, političari Vesna Pusić, Davor Bernardić i Mirela Holy, te mnoštvo poznatih iz svijeta kulture, mode i umjetnosti poput Loredana Bahorić, Natalija Đorđević, Darija Lorenci, Goran Grgić, Mara Bratoš, Ivan Alduk, Nikica i Vjeko iz Envy Rooma, Luka Grubišić i Lana Puljić, Tihana Harapin Zelepugin, Ante Vrban, Daniela Trbović, Mirna Zidarić, Martina Felja, Ronald Braus, Ida Prester, a pjevačica Ana Opačak uz francuske šansone očarala je sve uzvanike.
 Mirna Zidarić i Ivona ČuloMirna Zidarić i Ivona Čulo
 
Mirela HolyMirela Holy
 
Goran Grgić Goran Grgić
 
Saša Joka i Tihana Harapin Zalepugin Saša Joka i Tihana Harapin Zalepugin
  Zrinka Ferina i Ante Vrban Zrinka Ferina i Ante Vrban
  miran kurspahić, ida prester, nenad korkut, mara bratoš Miran Kurspahić, Ida Prester, Nenad Korkut i Mara Bratoš
 
Vjeko Franetović i Nikica IvančevićVjeko Franetović i Nikica Ivančević
 
Enrico Marangoni, Martina FeljaEnrico Marangoni, Martina Felja
 
Zrinka Jelić Belinić i Daniela Trbović Zrinka Jelić Belinić i Daniela Trbović
  Urša Raukar Urša Raukar
 
Loredana Bahorić, Zvončica Vučković i Tihana Harapin Zalepugin Loredana Bahorić, Zvončica Vučković i Tihana Harapin Zalepugin
 
Borut Mihalić i Dubravka Prpić Znaor Borut Mihalić i Dubravka Prpić Znaor
  Luka Grubišić i Lana Puljić Luka Grubišić i Lana Puljić

elle 
elle 
Foto: PR
Objavljeno: 19.06.2015. u 11:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p