LIFESTYLE

Ovog vikenda Dumovec ima najveću akciju za udomljavanje životinja

Subota je rezervirana za šapice!

Možemo se složiti kako su kućni ljubimci vrlo važan segment života jer osim što su neizmjerno slatki i šarmantni, uče nas odgovornosti i obavezi, razvijaju u nama humanost te empatiju prema slabijim bićima koja direktno ovise o našoj pomoći.

Problem nezbrinutih životinja definitno je jedan od najvećih te se manifestira na razini cijelog svijeta. Nekontrolirano i nesavjesno parenje rezultira brojnim mladim psićima ili mačkama koje su domaće životinje što podrazumijeva brigu čovjeka, no što kada taj isti čovjek odluči nevina bića prepustiti ulici i borbi za preživljavanje koja najčešće rezultira smrću ili teškim bolestima? Pogledamo li Hrvatsku, broj skloništa i azila za životinje neizmjerno je velik, a još je veći broj stanovnika istih. Usprkos činjenici da su ‘psi s ulice’ ili maltretirani i zlostavljani psi jednako vjerni, dobri i, ono što je mnogima važno, lijepi ljubimci, ljudi se i dalje odlučuju na kupovinu čistokrvnih pasmina, ne znajući da se i azilima mogu pronaći takvi psi. Također jedan od najvećih problema s kojem se azili susreću je udomljavanje starijih životinja, odnosno životinja koje nisu bebe. Slažemo se kako je uzimanje odraslog psa svojevrstan rizik jer već postoji određen karakter i navike ili ne navike, no uz samo malo truda u vrlo kratkom roku životinje se prilagođavaju jer osjete ljubav i vraćaju zahvalnošću i poslušnošću. Naravno da postoje iznimke koje zahtijevaju nešto više socijalizacije i rada, no u konačnici isplati jer ste jedno nedužno biće spasili surove budućnosti.Azil Dumovec je jedan od najvećih azila na području Zagreba te ovog vikenda, 11.svibnja od 10 do 18 sati organizira akciju ‘Ispraznimo sklonište’ koje poziva sve one koje žele psa da razmotre mogućnost udomljavanja, upoznaju psiće i uvjere se iz prve ruke da se radi o prekrasnim životinjama. Iako se je ova akcija prije održavala na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, ovog puta seli u Dumovec, a osim samog upoznavanja s oko dvjestotinjak pasa, posjetitelji će moći porazgovarati s veterinarima te čuti korisne savjete te se educirati.

„Akciju Udomljavanje je fora htjeli smo podići na novu razinu. Uz edukaciju građana o vrijednosti udomljavanja, htjeli smo ih jače potaknuti na samu akciju – udomljavanje naših pasa. Zato ih sada pozivamo u Dumovec da upoznaju pse koji čekaju svoje nove ljude“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba u čijem je sastavu i Sklonište u Dumovcu.

Objavljeno: 10.05.2019. u 15:20
Tagovi: životinje

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p