DIZAJN I ARHITEKTURA

Paška čipka kao detalj u suvremenom interijeru

Bliži se 6. Međunarodni festival čipke

 
Suvremeni dizajneri uređenja interijera objeručke prihvaćaju detalje koji isprepliću estetiku i tradiciju, pogotovo ako je riječ o visokokvalitetnom radu poput paške čipke koja će i ove godine biti predstavljena na 6. Međunarodnom festivalu čipke koji se od 18. do 20. lipnja održava u Pagu.

Teško će se naći dizajner interijera koji za uokvirenu pašku čipku neće imati odgovarajuće mjesto pri uređenju stana, a to je samo maleni detalj čipke. Uz maštu i spretne ruke, predmetima s prozračnim, nježnim i šarmantnim detaljima čipke može se dati jedna vremenska dubina dizajnu doma, pogotovo ako je riječ o obiteljskom blagu kojeg se možda čuva u ormaru smatrajući kako je te detalje vrijeme pregazilo.
 
Međunarodni festival čipke Pag 
U svijetu dizajna inspiracija se često i traži u tim škrinjicama uspomena, a osobnost prostoru daje se upravo starim ili tradicionalno izrađenim predmetima poput radova od čipke. Paška škrinja uspomena bit će otvorena na ovogodišnjem 6. Međunarodnom festivalu čipke koji je za svoju temu odabrao upravo uporabu čipke u domu. Spoj tradicije i modernizma dočaravaju snimljene fotografije koje predstavljaju originalne primjerke čipke, stare više od 40 godina, ali u suvremenom interijeru.

Zbog svoje osjetljive teksture, paška čipka se dobro stapa s prirodnim materijalima poput drveta, kože ili kamena. Dizajneri je rado, ali vrlo oprezno smještaju upravo u moderne interijere jer ih dodatno oplemenjuje i daju notu osobnosti.

„Zbog svoje raznolike strukture čipka u interijeru unosi dašak senzualnosti i romantike. Volim je koristiti jer na jednostavan način čini prostor lijepim. Mnogi od nas već imaju stare čipkane prekrivače, stolnjake, zavjese koje su nam još davnih dana poklonile naše drage bake, stoga je to definitivno vrijedan i dragocjen detalj koji će interijer učiniti posebnim i osobnim. Dovoljan je detalj ili dva kako doživljaj interijera ne bi odlutao u kič,“ Jelena Mileta, dizajnerica interijera.
 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag
 
Na 6. Međunarodnarodnom festivalu čipke u Pagu primjenu čipkarskog umijeća predstavit će čipkarice iz Hrvatske, ali i zemalja poput Austrije, Češke, Italije, Slovačke, Slovenije, Festivalski program nudi bogati sadržaj. Originalna posteljina, stolnjaci, prekrivači s paškom čipkom, postavljeni na izvorni namještaj stanovnika Paga, moći će se razgledati u sklopu tematske izložbe Paška dota. Modna kuća Hippy Garden na reviji vjenčanica predstavit će jedinstvene haljine nadahnute paškom čipkom i rađene upravo za Festival. Posebni ugođaj ponudit će izvedba opere Figarov pir, W.A. Mozarta, s naslovnom ulogom Gioirgia Suriana, također prilagođena ovogodišnjoj temi Festivala. Tradicionalni program Stara paška ulica dočarat će život u gradu Pagu do sredine 20. stoljeća. Osim što će festival posjetitelje očarati čipkom, ponudit će i gastronomski užitak u tradicionalnim autohtonim proizvodima.

Međunarodni festival čipke je tradicionalni dio raznovrsne turističke ponude Grada Paga, ali i cijele regije, a više o samom festivalu doznajte na www.tzgpag.hr te festival-cipke.com.hr.
  Međunarodni festival čipke Pag Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Međunarodni festival čipke Pag 
Foto: PR
Objavljeno: 01.06.2015. u 16:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p